Društvo

Pik četvrtog talasa korone se pomjerio na oktobar: Profesor Kočović o najnovijim proračunima

Zbog naglog porasta broja zaraženih u proteklim danima na području regiona, prema matematičkim proračunima profesora informatike Petra Kočovića iz Beograda, pomjerio se pik četvrtog talasa virusa koroan.

Pik četvrtog talasa korone se pomjerio na oktobar: Profesor Kočović  o najnovijim proračunima
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIC/RAS SRBIJA

Ujedno, rekao je za Telegraf, porastao je i očekivani broj zaraženih u piku.

Kako je kazao, matematički model kojim je precizno prognozirao pik 3. talasa 2020. godine, navodeći da možemo očekivati i 8.000 oboljelih u danu, sugeriše da se pik pomjerio sa 20. septembra na 15. oktobar.

– Pik se u međuvremenu pomjerio za 15. oktobar, zbog naglog rasta u prethodnih šest, sedam dana. Čim broj zaraženih naglo raste u Srbiji, onda se pomheraju i pik i kraj talasa. Broj zaraženih u piku sada bi mogao biti između 7.400 i 10.500 – rekao je ističući da precizna brojka zavisi od optimističnog ili pesimističnog scenarija.

Prethodno, 31. avgusta kazao je da će u piku biti 5.500 – 8.500 zaraženih, te da su ta i sljedeća nedelja ključne, odnosno period do 11. septembra.

– Ovih dana bilježimo veliki broj zaraženih, ali od 63. do 70. dana u trećem talasu smo isto bilježili rekorde i veliki broj preminulih – kazao je navodeći da su se i ti podaci u međuvremenu promjerili.

Do prošlog petka je, navodi, broj preminulih i zaraženih bio viši u četvrtom talasu. Sada je obrnuto.

– Sedamdesetog dana četvrtog talasa bio je 421 preminuli, a u trećem talasu za isti broj dana je 456. Sad je ipak nešto manje preminulih, 35 razlike – ističe dobru vijest dodajući da se bilježi i i razlika od oko 5.000 zaraženih, za koliko “vodi” prošlogodišnji treći talas u odnosu na aktuelni četvrti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu