Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PIK SE OBRAČUNAO SAMO S RUSIJOM Zašto je izostala oštrija osuda SDA zbog namjere da ospori ime Republike Srpske

Politika
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Upravni odbor PIK

Izjavom ambasadora PIK nisu zadovoljni ni SNSD ni SDA, dok politički analitičari smatraju da je u njoj ipak bolje prošla bošnjačka partija jer nije, kako se očekivalo, označena jedinim krivcem za novu krizu u BiH.

Nakon što je SDA najavila da će pred Ustavnim sudom BiH osporavati naziv Republika Srpska, vanredni sastanak Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) sazvala je Rusija. Međutim, konačna zajednička izjava ambasadora je bila takva da njom nije bio zadovolja ni ruski ambasador, koji je izdvojio mišljenje.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Petar Ivancov

Razlog je taj što se očekivala isključivo oštra osuda najavljenog antidejtonskog poteza SDA, ali su se, osim blage reakcije prema toj partiji, u zajedničkoj izjavi našle još dvije teme: odgovor Banjaluke da će, u slučaju osporavanja imena Srpske, odlučiti o njenom statusu, te subotnja Deklaracija HNS koja govori o položaju Hrvata u BiH.

– PIK se pokušava ponašati neutralno, da svi budu jednako i zadovoljni i nezadovoljni, ali je očigledno da u njihovim stajalištima ponekad odjekuje ono što misli bošnjačka politička elita. Sigurno je da tu PIK ima prostora za napredak, jer se može dovesti u sumnju da se stvaraju podjele između hrišćana i pripadnika islamske vjeroispovjesti, odnosno između Hrvata i Srba na jednoj i Bošnjaka na drugoj strani. Stvarati razdore na toj ravni bila bi nova loša situacija za BiH i čini mi se da je tu PIK ponekad neoprezan – kaže za Srpskainfo politički analitičar Pejo Gašparević.

Foto: Screenshot Televizija Jadran

Pejo Gašparević

Prema njegovim riječima, PIK mora da nađe nači da više izbalansira stavove.

– Ne želim reći da ikome treba da podilaze. Oni imaju pravo na čvrst stav, na korekciju što i jeste njihova uloga, ali isto tako čini mi se da im ponekad fali malo više takta – kaže Gašparević.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je cilj PIK bio da relativizuje krivicu SDA „koja je svojim potezom direktno udarila na temelje Dejtona“.

– Povukla je potez koji bi potpuno promijenio konfiguraciju BiH, jer se negira potpisnica Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska. To je pokušaj anuliranja BiH kakva je stvorena u Dejtonu. Međunarodna zajednica je bila obavezna da to jasno osudi, ali smo umjesto toga dobili potpunu relativizaciju i priču o svemu i svačemu. Očito je da su zapadne zemlje dale naloge svojim ambasadorima da onemoguće Rusiju u namjeri da spriječi dalju komplikaciju odnosa u BiH. To više nije pitanje samo interesa RS, to je pitanje cijelog regiona i Evrope, jer ono što radi SDA je guranje BiH u nesređeno stanje – kaže Anđelković za Srpskainfo.

Foto: P. Dimitrijević/RAS Srbija

Dragomir Anđelković

Samo nekoliko dana prije sjednice UO PIK, zapadne diplomate u BiH, uključujući OHR i OEBS, kritikovale su najavljenu inicijativu SDA; niko nije pominjao Srbe i Hrvate. Šta se promijenilo?

– U prvoj fazi je postojalo mišljenje da Turska stoji iza svega, ali izgleda da su ovdje bili umiješani neki zapadni faktori, tzv. duboka američka država, strukture koje su ranije vodile politiku u BiH. Odmah su se sve evropske zemlje solidarisale i stale u zaštitu SDA. Na osnovu ranije reakcije OHR očekivali smo po prvi put oštru osudu SDA – kaže Anđelković.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da PIK doživio fijasko jer nije imao snage da kaže da je najavljena inicijativa SDA pred Ustavnim sudom BiH antidejtonska, već je pokušao da u isti rang stavi sve aktere u BiH, što se na ovom pitanju ne može učiniti.

Iz SDA su saopštili da PIK u izjavi „nije smogao snage da kaže istinu do kraja i da predizme konkretne mjere, na koje ih obavezuje njihov mandat“ misleći na „sistematsku diskriminacije Bošnjaka i Hrvata“ u Republici Srpskoj.

Cerićevo pismo

Ulje na vatru dodao je bivši poglavar Islamske zajednice BiH, sada predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić, koji je uputio otvoreno pismo Miloradu Dodiku i srpskom narodu u BiH i Srbiji.

Foto: N1

Mustafa Cerić

Navodi da nije zlo u imenu Republike Srpske već je „zlo u genocidu nad Bošnjacima kojeg Srbi poistovjećuju sa svojim srpskim imenom“, što je izazvalo brojne reakcije u RS.

Dodikov savjetnik za politička pitanja Srđan Perišić izjavio je da se Cerićevog pisma jasno razotkriva da cilj dijela bošnjačke elite nije promjena imena RS već ukidanje samog postojanja Republike Srpske.

– Od intelektualca, koji je doktorirao u SAD, očekuje se da racionalno i bez strasti sagledava društvena pitanja u multietničkoj BiH, da razumije da BiH nema bez Srba i Republike Srpske – rekao je Perišić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO