Kolumne

Piksijevo čudo

Piksijevo čudo! Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković nije samo donio dobre rezultate u dva takmičenja, već je sa njima vratio i vjeru naroda u svoj nacionalni tim.

Piksijevo čudo
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Do njegovog dolaska na klupu „orlova“ interesovanje za fudbalsku reprezentaciju Srbije bilo je na nivou „fudbalskog entuzijazma“, pa navijači često nisu ni znali kad selekcija igra svoje mečeve. Loša igra, zatrovana atmosfera među igračima, sukobi i skandali o kojima se više pisalo, nego o samoj reprezentaciji doveli su fudbal gotovo na dno.

A onda je 3. marta 2021. godine Stojković izabran za selektora Srbije. Za samo godinu i po vratio je kult reprezentacije. Pod njegovim vođstvom Srbija je doživjela fudbalsku renesansu. Izboren je plasman na Svjetsko prvenstvo, osvojeno prvo mjesto u Ligi nacija, a oba uspjeha su ostvarena na gostovanjima.To pokazuje mentalnu snagu ekipe.

Reprezentacija igra sjajan napadački fudbal koji oduševljava ne samo navijače Srbije, već i brojne ljubitelje fudbala. Ne libi se Piksi da kao što je bio sjajan igrač tako i kao trener napravi „dribling“ pa iznenadi rivala i krene sa dva napadača. U timu nema sujete i djeluje da svako jedva čeka da da svoj doprinos uspjesima. Takođe kod Stojkovića nema podjele na mlade i stare, šansa se dobija kad se zasluži a mladi mu se odužuju odličnom partijama. Ivan Ilić, Saša Lukić, Strahinja Pavlović, Strahinja Eraković, Stefan Mitrović svi oni su dobili šansu da se dokažu i pokažu.

Stojković je u reprezentaciju donio autoritet, jasna zaduženja u igri i pravila ponašanja. Ključeve igre je predao Dušanu Tadiću koji mu je uzvratio maestralnim potezima. Na sve se nadovezao rekorder Aleksandar Mitrović koji svojim golovima postaje ikona reprezentacije.

Piksi ne robuje floskulama, često svojim hrabrim izjavama daje dodatno samopouzdanje igračima, ali ih i čuva kad ne ide. Bilo je u ovih godinu i po dana i loših izdanja, padova u igri, ali navijači su prepoznali jednu stvar. Čak i kad ne ide ekipa se bori do zadnjeg minuta, nema predaje. Tim pristupom i stavom, ova generacija je osvojila navijače, kojima su opet postali heroji.

Svi sa nestrpljenjem čekaju Mundijal, jer je većina igrača u sjajnoj formi. Mundijalska groznica trese sve navijače Srbije, ali bi na nekim greškama iz prošlosti posebno sa takmičenja u Južnoj Africi trebalo da se izvuku pouke. Jer majstori smo da u posljednji čas nešto zabrljamo. A šteta bi bila jer napokon sve djeluje idilično. Od forme do atmosfere unutar i oko reprezentacije. Svi imaju jedan cilj – da Srbija bude što bolja u Kataru.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije