Hronika

Pink Panteri ukrali dragulje VRIJEDNE MILIONE, sud ih kaznio kao da su OPLJAČKALI SUPERMARKET

Svijet i dalje pamti krađu organizacije "Pink Panter" koja se dogodila u Duždevoj palati u Veneciji, a dijelu osumnjičenih, koji su uspešno privedeni pravdi, zatvorske kazne umanjene su kao da su krivično djelo počinili u supermarketu, a ne ukrali dragulje vrijedne tri miliona dolara iz simbola italijanske kulture.

Pink Panteri ukrali dragulje VRIJEDNE MILIONE, sud ih kaznio kao da su OPLJAČKALI SUPERMARKET
FOTO: MUP RS

Nakon krađe nakita iz kolekcije katarskog šeika Abdulaha al-Tanija koji se nalazio u okviru izložbe “Blaga mogula i maharadža”, sudija Enriko Kampalija osudio je Vinka Tomića, koji se smatra vođom bande od šest hrvatskih i srpskih lopova, na kaznu od pet godina i četiri mjeseca zatvora, dok je drugi begunac, Dragan Mladenović, dobio šest godina zatvora, uprkos tome što su se obojica odlučili za skraćeni sudski postupak, u okviru kog je kazna trebalo da im bude skraćena za trećinu, piše italijanski “Corriere del Veneto”.

Vijest o ovom “puču vijeka”, koji se dogodio 3. Januara 2018. godine obišla je svijet i sudija je naglasio da “ekstremna težina spornih činjenica i izrazita sposobnost izvršenja krivičnog djela zaslužuju razumnu kaznu”. Takođe, to što se krađa dogodila u “simbolu italijanske kulture, istorije i civilizacije, za posljedicu ima veliku javnu uzbunu i sramotu” za italijansku državu i njenu sliku u svijetu, prenosi Blic.

Zeleno svjetlo za mnogo blaže kazne

Godinu dana kasnije, kada se afera primirila, Apelacioni sud je dao zeleno svetlo za mnogo blaže kazne, koje su u ravni sa “krađom u supermarketu”: tri godine za 62-godišnjeg Tomića i tri godine i četiri mjeseca za 56-godišnjeg Mladenovića.

Pročitajte još

S druge strane, njihovi advokati pristigli su u “Palaco Grimani”, gdje se održavaju saslušanja Apelacionog suda, podigavši bijelu zastavu – odrekli su se svih razloga za žalbu, ukazujući na “pregovore o priznanju krivice na ročištu”, koje je sada praksa u drugom stepenu suđenja.

Muzejske kamere za video nadzor snimile su kako Tomić provaljuje u sobu 154 i uzima broš i par minđuša vredne skoro tri miliona evra, ali osigurane za osam miliona. Mladenović je za to vrijeme bio “stub” koji je imao zadatak da ga zakloni od oka kamere.

Tomićeva odbrana je prvobitno osporavala optužbu Đovanija Gasparija, koji pokušajem krađe smatra i njihove “pripremne inspekcije”, odnosno posjete muzeju 30. decembra i 2. januara, ističući da je “optuženi samo želio da provjeri stanje mjesta, nepropusnost vitrina i karakteristike sistema bezbjednosti”.

Zahtijev je stoga bio samo za smanjenje kazne i sud ga je prihvatio nakon zelenog svjetla zamjenice državnog tužioca Marine Karmele Barbare Ingoglie.