Digitalna Srpska

PISMO ZAKERBERGA ZAPOSLENIMA Kako je opravdao šokantne navode uzbunjivačice

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg konačno je u utorak odgovorio na niz optužbi koje je protiv kompanije iznela uzbunjivačica Frensis Hogen, kad je porekao da je društvena mreža stavljala prioritet iznad bezbjednosti svojih korisnika.

PISMO ZAKERBERGA ZAPOSLENIMA Kako je opravdao šokantne navode uzbunjivačice
FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

On je na početku napisao da je svoju bilješku napisao svim svojim zaposlenima u Fejbuku.

– U srcu ovih optužbi je ideja da mi prioritizujemo profit iznad bezbjednosti i dobrobiti. To prosto nije istina – rekao je Zakerberg u podužem postu na Fejsbuku.

Njegovi komentari dolaze maltene mjesec dana nakon izveštaja “Volstrit žurnala” kojem je Hogenova obezbjedila uvid u unutrašnja dokumenta Fejsbuka. Hogen je napustila kompaniju u maju, navodi CNBC, dodajući da su dokumenta osvijetlila niz problema u vezi Fejsbukovih usluga koji pokazuju da ih je kompanija bila svjesna ali ih je ili ignorisala ili nije rješavala, prenosi Blic.

I wanted to share a note I wrote to everyone at our company.—Hey everyone: it's been quite a week, and I wanted to…

Posted by Mark Zuckerberg on Tuesday, October 5, 2021

Tu spada i istraživanje koje je pokazalo da je Fejsbuk znao da je Instagram štetan po mentalno zdravlje tinejdžerki.

– Od svega što je objavljeno, posebno sam fokusiran na pitanje koje se otvorilo oko našeg rada sa djecom. Potrošio sam mnogo vremena razmišljajući o vrstama iskustava koja želim da moja i druga djeca imaju onlajn i veoma mi je važno da je sve što gradimo bezbjedno i dobro za djecu – rekao je Zakerberg.

Pročitajte još

Frensis Hogen je svjedočila u utorak ujutro pred senatorima u Kapitol hilu o problemima koje Fejsbuk stvara po društvo. Ne pominjući Hogenovu, Zakerberg je rekao da “mnoge od optužbi nemaju smisla”.

– Navodi da mi zbog profita namjerno guramo sadržaj koji čini ljude bijesnima je duboko nelogičan – istakao je.

Zakerberg je takođe pozvao Kongres da ažurira internet propise koji određuju u kojim godinama se tinejdžerima treba dozvoliti da koriste internet usluge, kako tehnološke kompanije treba da verifikuju godine svojih korisnika i kako kompanije treba da balansiraju između davanja privatnosti djeci, a roditeljima uvid u onlajn aktivnosti njihove dece.

– Slično balansiranju drugih društvenih problema, ne vjerujem da privatne kompanije treba da donose same sve svoje odluke. Zato se mi zalažemo za ažuriranje internet pravila već nekoliko godina – zaključio je Zakerberg.

On je u postu takođe pomenuo iznenadno višečasovni prekid rada Fejsbukovih usluga koje se dogodilo u ponedjeljak, navodeći da je to bilo “najgore gašenje koje smo imali godinama”.

Prihvati notifikacije