Biznis

PIŠTE STARI NOVČANICI Senzori u marketima se aktiviraju i kad treba i kad ne treba

Senzori u marketima mahom se aktiviraju na proizvode kupljene prije više godina koji, pritom, uopšte nisu iz asortimana tih radnji, nego njihovi bar kodovi “odluče” da ponovo prorade, što kupce dovodi u izuzetno neprijatnu situaciju.

PIŠTE STARI NOVČANICI Senzori u marketima se aktiviraju i kad treba i kad ne treba
FOTO: SHUTTERSTOCK

Tako se dešava da zabezeknutim građanima na izlazu iz prodavnica kozmetike pište stari novčanici, iz butika izlaze osramoćeni zbog knjiga koje danima nose u torbi, a iz knjižara zbog polupotrošene šminke, sa koje bar-kod nije razmagnetisan ili se jednostavno reaktivirao.

Dešava se da senzori zapište i na mobilne telefone, kreditne kartice, odjeću kupaca ili zbog kvara. Pištanje se najčešće može čuti u velikim tržnim centrima, a njihovo aktiviranje u većini slučajeva biva neosnovano.

Na ovakve situacije kupci različito reaguju od osmijeha jer su već prošli slično iskustvo, preko straha da će biti optuženi za krađu, pa sve do bijesa jer su ni krivi ni dužni dospjeli u poziciju da ih ostale mušterije posmatraju kao lopove.

Sumnjičavost

Maja B. iz Banjaluke kaže za Srpskainfo da je nedavno u roku od desetak minuta u dvije radnje u kojima se prodaje kozmetika bila predmet pištanja senzora, i to zbog novčanika kupljenog prije 7 godina u jednoj banjalučkoj knjižari.

– Kupila sam šampon i kupku, platila i krenula da izađem, kad se senzor oglasio. Trgovkinja je opet “provukla” ono što sam pazarila, ali je senzor i dalje bio neumoljiv. Istresla sam sadržaj torbe na pult, ali ništa nije bilo sporno. Uprkos tome, čovjek iz obezbjeđenja je bio prilično sumnjičav, ali je, nemajući kud, rekao da idem. Nije mi bilo prijatno, ali, na moju sreću, senzor se ovaj put nije oglasio – priča naša sagovornica.

Pošto u ovoj radnji nije bilo farbe za kosu koju koristi, ušla je u market preko puta, ali je i na izlasku iz njega prošla identičan scenario.

– Kad se senzor na vratima oglasio bila sam toliko bijesna da sam, bez riječi, prišla pultu i istresla sve iz torbe. Trgovkinja je govorila da je sve u redu i da mogu da idem, ali sam htjela da saznam u čemu je stvar. Međutim, ni na jednom predmetu u torbi nije bio bar-kod. Onda je trgovkinja zatražila novčanik koji nosim punih sedam godina i koji dosad nikad nije aktivirao senzore. Međutim, ovaj put jeste. Kad sam pitala kako je to moguće, ona mi je objasnila da imaju problem sa reaktiviranjem kodova na starim stvarima, te da ne znaju zašto se to dešava. Izvadila je sporni kod iz novčanika i riješila me bojazni da ću opet negdje „zapištati“ – naglašava ona.

Nerazmagnetisana roba

Njena sugrađanka Stojanka S. kaže da je u sličnu situaciju dopjela zbog polupotrošenog dezodoransa.

– Krenula sam da kupim čizme, a senzor je počeo da pišti čim sam došla do njega. Par puta sam prošla unutra-napolje, i pištalo je svaki put. Trgovkinje su me pomalo sumnjičavo gledale, pa sam odmah izvadila sve iz torbe, iako je bilo očigledno da kod njih ništa nisam ukrala. Na kraju se ispostavilo da se kod reaktivirao na dezodoransu, koji sam kupila prije dvije-tri sedmice – kaže naša sagovornica.

Kako saznajemo, senzori se najčešće pale zbog toga što mušterije u radnju ulaze sa nerazmagnetisanom robom kupljenom u drugim prodavnicama.

U marketima su nam potvrdili da se veoma često dešava da se senzori aktiviraju greškom, ali i zbog toga što kodovi nisu propisno razmagnetisani.

– Tako se dešava da senzor zapišti na, na primjer, polupotrošenu kremu koja je kupljena u sasvim drugoj radnji. Takođe, često se dešava i reaktiviranje bar-kodova na stvarima koje su davno kupljene. Zato smo, kad se senzor oglasi, obazrivi prema mušterijama, jer najčešće nije riječ o krađi. Ljudi, naravno, različito reaguju u ovakvim situacijama. Mlađi kupci su upoznati sa manjkavostima sistema za kontrolu, dok se stariji uplaše i, ne pitajući, odmah istresaju sadržaj torbe na pult. Nekad se dešava i da senzor sam od sebe “poludi” pa pišti po cijeli dan čim mu neko priđe, zbog čega kupce i ne zaustavljamo – kaže radnica jedne banjalučke parfimerije.

Trgovci da budu pažljiviji

U udruženjima za zaštitu potrošača kažu da su upoznati sa činjenicom da se senzori u radnjama aktiviraju i kad treba i kad ne  treba, često i zbog greške trgovaca.

– Pištanje senzora najčešće se može čuti u velikim tržnim centrima. Na kraju se ispostavi da je njihovo aktiviranje u većini slučajeva neosnovano, ali se kupci zbog ovakvih situacija zaista znaju naći u neprijatnoj situaciji. Zato bi trgovci morali da budu pažljiviji, odnosno da razmagnetišu kod, kako roba ne bi pištala gdje god postoje senzori. Međutim, često se dešava da oni prorade bez ikakvog povoda ili se jednostavno pokvare – kažu u ovim udruženjima.