Društvo

PITANJA KOJA MUČE TRUDNICE Kako se pripremiti za porođaj u vrijeme pandemije korona virusa

Šta trebaju znati žene koje se pripremaju za porođaj u vrijeme pandemije korona virusa, na šta obratiti pažnju, šta kada počnu trudovi, a vi ste u samoizolaciji… Ovo su tek neka od pitanja koja ovih dana muče brojne trudnice, a stručnjaci savjetuju šta bi svaka buduća mama trebala imati na umu.

PITANJA KOJA MUČE TRUDNICE Kako se pripremiti za porođaj u vrijeme pandemije korona virusa
FOTO: ANDY RAIN/EPA

Shvatiti šta možete očekivati u određenoj situaciji i to prihvatiti, pomoći će u uklanjanju straha, najvažniji je savjet. Važno je dobro se raspitati šta se sve promijenilo u porodilištu i šta možete očekivati. Sada vas sigurno brine kako ćete uopće ući u bolnicu, na koji ulaz, trebate li prije toga proći nekakvu kontrolu ili postupak dezinfekcije te, dakako, postoje li neke posebne upute oko samog poroda, piše Avaz.

Sigurnost je sada najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir. Možda ste se zapitali je li u ovoj situaciji bolje roditi kod kuće? Porod kod kuće je moguć ali ako o tome do sada niste razmišljali, ovo definitivno nije vrijeme za takve odluke. Ljekari ponavljaju kako je sigurnost najvažnija, a ona će vam u ovom izazovnom trenutku, uprkos teškoj situaciji u zdravstvu, biti osigurana prvenstveno u medicinskoj ustanovi.

Važno je stalno prisjećati se kako niste sami. Društvena distanciranost sada znači da mnoge žene neće imati prijatelje ili porodicu u blizini koji će razdragano doći u bolnicu u posjet djetetu te pružiti važnu ruku pomoći tokom postporođajnog perioda.

Povežite se iz pomoć tehnologije ako je moguće, čak i tokom samog poroda. To ženama može pomoći da ostanu mirne i usredotočene. Ako će vam biti lakše, ponesite sa sobom neki dragi predmet, uspomenu, koja će vam dati dodatnu snagu, na primjer fotografiju starijeg djeteta ili drugih članova porodice, najdražu majicu vašeg partnera i sl.

Na internetskoj stranici Udruge Roda savjetuju što mogu očekivati trudnice koje se u ovom trenutku nalaze u samoizolaciji. Ako počnu trudovi, trebate nazvati svoje porodilište i posavjetovati se s osobljem. Trebate ih informisati da kod vas postoji sumnja na koronavirus ili da vam je dijagnoza potvrđena.

Ako su simptomi blagi, savjetovat će vam da ostanete kod kuće (u samoizolaciji) u ranoj fazi poroda, što je i inače standardna praksa. Zdravstveni su radnici dobili upute kako će na najbolji način osigurati da vi i vaše dijete dobijete sigurnu i kvalitetnu skrb, pri čemu će što je moguće više poštovati vaš plan poroda.

Kad, u suradnji sa zdravstvenim radnicima, odlučite da je vrijeme za odlazak u porodilište, trebate slijediti opšte smjernice za boravak u bolnici,

Ako je moguće, dođite u bolnicu vlastitim prevozom ili, u odgovarajućim slučajevima, nazovite broj hitne pomoći.

– Najavite dolazak u porodilište i okolnosti dolaska. Na ulazu u porodilište dočekaće vas neko od osoblja i dati vam hiruršku zaštitnu masku koju morate zadržati na licu sve dok vas ne izoliraju u odgovarajućoj sobi.

– Dogovoriće se testiranje na korona virus.

Nije skroz jasno da li se prenos virusa dogodio za vrijeme, prije ili nakon poroda

Budući da je riječ o novom virusu, malo je informacija o brizi za porodilje s korona virusom. Vrlo malom broju novorođenčadi je dijagnostifikovan korona virus odmah po rođenju te nije skroz jasno da li se prenos virusa dogodio za vrijeme, prije ili nakon poroda.

Međutim, ako u trenutku poroda kod vas postoji sumnja na korona virus ili je dijagnoza potvrđena, ljekari koji su specijalizovani za brigu o novorođenčetu (neonatolozi) će pregledati dijete i dati vam informacije o njihovom stanju, što uključuje to da li je djetetu potrebno testiranje.