Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“Pitate Zvizdića KOLIKO JE SATI, a on vam kaže LIJEPO JE VRIJEME”: Kako poslanici ocjenjuju odlazeći Savjet ministara

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Šta je sa ministarstvom poljoprivrede, savjetom za nacionalnu bezbjednost BiH, bankom za obnovu i razvoj, zakonom o strateškim investicijama u BiH, strategijom za mlade, agencijom za mala i srednja preduzeća… koje je obećao na početku mandata?

Na ova pitanja predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić nije imao odgovor na sjednici Predstavničkog doma BiH, gdje su neki od poslanika tražili da položi račune na kraju mandata. Umjesto toga, Zvizdić je pobrojao samo ono što je uspio da uradi, hvaleći se, na prvom mjestu, deblokadom puta evropskih integracija BiH.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Već u junu 2015. na snagu je stupio SSP, uspostavljena su sva tijela predviđena SSP, počeo je s radom Savjet za stabilizaciju i pridruživanje, usvojena je Odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija, predali smo aplikaciju za članstvo, realizovali smo Upitnik koji ima 20.000 stranica jednoglasno usvojenih odgovora, trenutno radimo na pripremi odgovora na dopunska pitanja i time ćemo riješiti i završiti sva pitanja sa Evropske agende da dobijemo kandidatski status – izjavio je Zvizdić.

Pohvalio se i  ispunjavanjem tzv. talinskih uslova za dobijanje Akcionog plana MAP za članstvo u NATO, a to je knjiženje 33 lokacije perspektivne vojne imovine u FBiH na BiH.

– Ovaj Savjet ministara je usvojio četiri strategije na koje smo čekali skoro deset godina: transporta, ruralnog razvoja, okoline i energetsku strategiju, zbog čega smo samo, na bazi transporta, dobili 660 miliona evra, plus 120 miliona evra granta – poručio je Zvizdić.

Na spisak uspjeha Savjeta ministara dodao je i usvajanje Ekonomske reformska agende i ispunjavanje više od 80 odsto mjera, zbog čega su svi ekonomski parametri u BiH u porastu, uključujući „nove investicije koje su prošle godine bile najveće u posljednjih 10 godina“. Zvizdić tvrdi da se BiH nalazi među 20 zemalja svijeta sa najvećim brojem porasta turističkih posjeta, da smo u finalnoj fazi ulaska u Svjetsku trgovinsku organizaciju, da smo skinuti sa sive liste rizičnih zemalja za pranje njovca i finansiranje terorizma.

– Ja sam izuzetno ponosan na svoj ekspoze, na svoj rad i rad mojih kolega, jer je većina ciljeva u potpunosti realizovana – zaključio je Zvizdić.

Međutim, poslanik SDP Saša Magazinović, koji je tražio odgovor na pitanja šta je sa obećanom bankom za razvoj BiH i zakonom o investicijama, smatra da je Zvizdić izbjegao da priča o tome.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Pitate predsjedavajućeg koliko je sati, a on vam kaže lijepo je vrijeme napolju. Kažete mu – nisam vas pitao kakvo je vrijeme, nego koliko je sati, a on vam odgovori – to vam može reći bilo koji sat. Tako je izgledao njegov odgovor. Ovo je nepoštivanje poslanika i Predstavničkog doma u cjelini – izjavio je Magazinović.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Dušanka Majkić smatra da BiH za vrijeme mandata Zvizdićevog kabineta nije riješila najkrupnije stvari.

– Mnogo vremena samo izgubili oko popunjavanja Upitnika Evropske komisije, a ne zna se ni kada će se odgovoriti na dopunska pitanja. Inače, čitav evropski put, koji je vatreno zagovarao Zvizdić, ostao je izvan domašaja parlamenta, ali i izvan Savjeta ministara. Takođe, vladala je opšta konfuzija oko donošenja zakona, zato što Savjet ministara nije radio svoj posao. Nikada se nije dešavalo da većinu zakona predlažu poslanici, jer oni to čine iz određenih razloga, koji su ili po mjeri njihovih ličnih partija ili njih lično. Zakone treba da predlaže izvršna vlast, kojoj je to zadatak – kaže Majkićeva za Srpskainfo.

Foto: Dejan Božić/ RAS Srbija

Posebno je, kaže problematično, što nisu usvojene ni izmjene Izbornog zakona, što će se negativno odraziti na konstituisanje vlasti nakon izbora.

– Nismo uspjeli ništa da uradimo ni oko reforme pravosuđa, a posebno je razočaravajuće što nije donesen zakon o Ustavnom sudu BiH – ističe Majkićeva.

Novaković: Dobar sastav, loša atmosfera

Poslanik NDP Momčilo Novaković smatra da je personalni sastav Zvizdićevog kabineta bio dobar, ali da nisu političke okolnosti u kojima je radio.

Foto: Srna

Momčilo Novaković

– Značajan dio onog što je u ekspozeu nije urađeno. Inače, sam ekspoze je bio prilično ambiciozno postavljen i podrazumijevao je sasvim drugačije političke odnose. Nažalost, politički odnosi su u radu ovog Savjeta ministara bili najgori poslije rata. To je jedan od ključnih razloga zašto Savjet ministara nije uradio veći dio od onoga što je bilo predviđeno. Imali smo stalne opstrukcije unutar parlamentrane većine od strane SBB, a na sve je uticalo i ponašanje međunarodne zajednice, koja je svjesno podgrijavala određene situacije. U takvim uslovima je bilo veoma teško napraviti rezultat – ističe Novaković.

(Nedeljka Breberina, Slobodan Popadić)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO