Sport

PIŽON O NEUSPJEHU SRBIJE Igrači su krivci, previše su lijeni

Legendarni fudbaler Crvene zvezde Vladimir Petrović Pižon gostovao je na Max bet radiju na kojem je govorio o rezultatima koje je postigao beogradski tim ali se osvrnuo i na reprezentaciju Srbije.

PIŽON O NEUSPJEHU SRBIJE Igrači su krivci, previše su lijeni
FOTO: SRDJAN ŠUKI/EPA

Crveno-bijeli su u četvrtak savladali Gent u Belgiji sa 2:0 i tako se približili na korak do plasmana u nokaut fazu  takmičenja.

– Zvezda igra mnogo bolje u Evropi nego u domaćem takmičenju. Važno je da su napravili dobre rezultate. Vjerujem da smo blizu plasmana u nokaut fazu. Što se tiče Superlige, Zvezda ima veliku zalihu i to je odlično. Liverpul nije pobijedio Brajton u subotu, a mi od naših klubova stalno očekujemo da pobjeđuju. To nije normalno. Rezultat je bitniji od igre. UEFA pravi velike greške sa ovolikim brojem utakmica – rekao je Petrović u emisiji 60 minuta sa Vladom i Acom na MaxBet radiju.

Ima li u Srbiji talenata koji su sposobni da naprave velike karijere kao vi?

– Imamo Željka Gavrića i Veljka Nikolića u Zvezdi. Partizan ima Filipa Stefanovića koji u januaru ide u inostranstvo. Srbija je izvor talenata u svim sportovima. Mi smo fudbalska nacija, a tragedija je što ne možemo da zadržimo te talente u zemlji. Kada bismo ih zadržali napravili bi velike karijere.

Reprezentacija je pobjedom protiv Rusije obezbijedila opstanak u B Ligi nacija?

– Ostali smo u B Ligi nacija gdje nam je mesto. Nevjerovatno je da Rusija izgubi sa 5:0, da Njemačka izgubi 6:0, a Liverpul 7:2. Igrači su prezasićeni i kada dođu neke nevažne utakmice onda se oni opuste. UEFA mora nešto da promijeni, nije sve u parama.

Opet nas neće biti na Evropskom prvenstvu?

– Škotski igrači su izginuli, a trener je mirno sjedeo na klupi. Fudbaleri su se između sebe dogovarali šta da igraju. Čujem da su poslije meča naši igrači imali sastanak… Ma kakav sastanak, izađi i igraj. Svi sada upiru prst u selektora Ljubišu Tumbakovića. Tako su mene kritikovali poslijhe poraza od Slovenije. Zar je trebalo ja da izvedem penal? Igrači su najveći krivci, jer treba da ginu i da trče. Oni imaju znanje, samo što su lijeni. Hrvati trče i bore se. Naše znanje nije došlo do izražaja, jer igramo u leru.

Za kraj neizbežna tema je odlazak velikog Dijega Maradone i vječito pitanje da li je bolji on ili Pele?

– Znali smo se sa terena. Bio sam kapiten Zvezde, a on Barselone. Maradona je bio čudo. Mene je Šekularac podsjećao na njega, slične su građe i sličnog života, jedino Šekularac nije imao poroke. Moj utisak je da je Pele bio bolji, tačnije kompletniji igrač. Ne možemo da potcijenimo ni Lionela Mesija i Kristijana Ronalda. Mesi je postigao toliko rekorda u Barseloni, ne znam da li će neko da ga stigne – zaključio je Vladimir Petrović Pižon.