Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PJESNICI U PRATNJI FRULE U Sokocu održano ”Vidovdansko pjesničko veče”

Regioni
Autor:

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

U okviru programa “Vidovdanske svečanosti na Romaniji”, čiji je organizator ustanova za kulturu “Pero Kosorić”, večeras je u sali Visoke škole za uslužni biznis u Sokocu održano “Vidovdansko pjesničko veče”.

Posjetioci su večeras imali priliku da poslušaju stihove posvećene Vidovdanu koje su govorili pjesnici Sarajevsko-romanijske regije, kao i gosti iz Banjaluke i Beograda.

Takođe, prikazana je izložba starih čestitki iz perioda Prvog svjetskog rata koju je predstavila kolekcionarka i pjesnik, Jasmina Janković iz Beograda.

– Izložbu posjećujem Gavrilu Principu i mladićima iz Mlade Bosne, koji su radi slobode pretrpili najveći grijeh. Izloženo je ukupno 140 čestitki iz perioda od 1914. do 1918. godine, koje su putovale čitav svijet – rekla je Jankovićeva.

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

Stihovi koji su obilježili ovo veče djelo su Svetlane Đurđić, koja je pjesmu “Osam bijelih božura” posvetila osmorici svojih školskih prijatelja koji su poginuli u ratu 1992-1995.

– Pjesma se zove “Osam bijelih božura” kao simbol na Romaniju koja je zapravo jedno raspeto Kosovo i u njoj sam ispričala naše druženje, život, školske dane i sve ono što je kasnije prekinulo tu idilu. Ova pjesma je najiskrenije hvala za njih osmoricu, najmlađi su imali samo 19 godina dok je najstariji imao 22 – istakla je Đurđićeva.

Osim pjesnika, publici se predstavio i mladi frulaš Mladen Ćeranić koji je pjesnike pratio na fruli.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO