Svijet

PLANIRANO ZATVARANJE RESTORANA I KAFIĆA U Francuskoj više od 13.000 zaraženih treći put ove nedjelje

Francuska će narediti zatvaranje kafića i restorana u Marseju i skraćenje radnog vremena u drugim gradovima, uključujući Pariz, izjavio je francuski ministar zdravlja Olivije Veran.

PLANIRANO ZATVARANJE RESTORANA I KAFIĆA U Francuskoj više od 13.000 zaraženih treći put ove nedjelje
FOTO: GUILLAUME HORCAJUELO/EPA

On je rekao da su nove mjere dio napora da se zaustavi konstantan dnevni porast broja zaraženih virusom korona u Francuskoj.

U Francuskoj je, kao i u mnogim drugim zemljama Evrope, brzina širenja zaraze naglo porasla u posljednjih mjesec dana, te francuske vlasti pooštravaju ograničenja javnih i privatnih okupljanja u najugroženijim područjima.

Nakon zatišja tokom ljeta, vlast predsjednika Francuske Emanuela Makrona dozvolila je lokalnim upravama da prilagode mjere u zavisnosti od brzine širenja zaraze Covid-19, umjesto da uvodi mjere većih razmjera.

Veran je danas predstavio novi “državni okvir” sa preporukama vlasti upućenim lokalnim upravama u zavisnosti od toga gdje se nalaze na mapi epidemiološke situacije u zemlji.

Na mapi su označene zone – crvena, jarko crvena i ljubičastocrvena zona – a Marsej se nalazi u posljednjoj, što znači da se uvode vrlo stroge mjere, nešto blaže od potpunog zatvaranja, piše Frans 24.

U Francuskoj su danas registrovana 13.072 zaražena korona virusom, što je treći put ove sedmice da je dnevni porast oboleli veći od 13.000.