Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Platite radnike!

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Prije godinu dana saznali smo da Zeleni most, jedan od najprometnijih, nije bezbjedan za automobile i da se svakog trenutka mogao srušiti pod nama. Most je zatvoren, a u gradu je nastala saobraćajna katastrofa. Godina je prošla, most još nije ni srušen, a gradnja novog tek je na papiru. Navodno, biće do kraja godine.

Baš u to vrijeme, neko odluči da je pametno blokirati još jedan dio grada, pa pod Starčevicom krene graditi kružni tok i spajati tranzit. Famozni radovi traju već sedam mjeseci, po starom srpskom principu „dvojica rade, jedan pije pivo“, dok ljudi provode sate u kolonama.

Međutim, nisu radnici krivi što je rok probijen nekoliko puta i što njih trojica za minimalac rade posao desetorice. Odgovorni su oni koji dodjeljuju poslove firmama koje nemaju adekvatnu radnu snagu. Umjesto da ti koji su probili sve rokove budu kažnjeni, njima se gleda kroz prste.

Sve češća opravdanja da nemaju dovoljno radnika izgledaju smiješno. Imamo mi radnika, samo ih treba adekvatno platiti, a upravo na tome se najviše škrtari.

Da li je iko praveći projekte mislio na hiljade građana koji svaki dan čekaju u kolonama? Da li je zaista bilo neophodno raditi sve odjednom, dok je Zeleni most zatvoren i napraviti haos od grada?

Ko je kriv za probijanje rokova? Ima li kraja namještanju tendera prijeteljima, braći i kumovima? I na kraju, ko je odgovoran što je Banjaluka mesecima prekopana i što je njome gotovo nemoguće voziti? Izborna je godina.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO