Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Plenković: Adekvatno sankcionisati napadača na Pupovca

Politika
Autor:

Foto: Julien Warnand/EPA

Plenković

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ Andrej Plenković osudio je napad na poslanike SDS S Milorada Pupovaca i Borisa Miloševića i poručio da očekuje da se počinitelj pronađe i “adekvatno sankcioniše”.

Prema njegovim riječima, treba učiniti apsolutno sve da se spriječe bilo kakve tenzije u društvu, kao i govor mržnje i stigmatizacija.

– S Pupovcem sam se čuo čim sam saznao za tu vijest. On mi je objasnio okolnosti kako se to dogodilo. Očekujem od policije da istraži taj nemili događaj, da se počinitelj pronađe i adekvatno sankcioniše – rekao je Plenković.

Na pitanje novinara da li ga je napad iznenadio i konstataciju da su posljednjih dana “Pupovca demonizovala” delom i udruženja veterana, Plenković je istakao da je na današnjem Izbornom saboru HDZ-ove Zajednice branitelja Gojko Šušak jasno poručio da treba da učinio apsolutno sve da se speče bilo kakve tenzije u društvu, da se speči govor mržnje i stigmatizacija.

– Tome se snažno protivim kao predsjednik Vlade i predsjednik HDZ. Oni koji to rade moraju dobro razmisliti o odgovornosti što to podrazumeva. Gradimo Hrvatsku 2018. godine kao društvo koje je uključivo, tolerantno, u kojem većina treba štititi manjine. To je bit i to je ključ, uključujući i predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj- rekao je Planković.

Istakao je da je politika HDZ sasvim jasna da visok nivo zaštite prava nacionalnih manjina mora da bude snažno ukorenjen u političkoj kulturi i delovanju Hrvatske, prenela je Hina.

Napad na Pupovca i Miloševića osudio je i hrvatski ministar veterana Tomo Medved navodeći da “hrvatski veterani najbolje znaju što je stradanje i patnja”.

– Mi hrvatski veterani koji najbolje znamo šta je stradanje i patnja, i osuđujemo svaki oblik nasilja, apsolutno i uvijek. Stoga osuđujemo i ovaj napad – rekao je Medved.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) i lider Srpskog nacionalnog vijeća i poslanik u hrvatskom parlamentu, Milorad Pupovac napadnut je na zagrebačkoj pijaci Dolac, kada je, u prolazu sa stranačkim kolegom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO