Svijet

“HRVATSKA JE ZA OČUVANJE SZO” Plenković o borbi protiv korona virusa

Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) treba očuvati kao vodećeg autoriteta i čuvara javnog zdravstva na globalnom nivou, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković na virtuelnoj sednici Generalne skupštine UN o pandemiji korona virusa.

“HRVATSKA JE ZA OČUVANJE SZO” Plenković o borbi protiv korona virusa
FOTO: JOHANNA GERON/POOL/EPA

Plenković, koji je i sam u izolaciji zbog zaraze korona virusom, rekao je da Hrvatska čvrsto vjeruje u potrebu globalnog zajedničkog pristupa borbi protiv pandemije.

Potvrdio je predanost Hrvatske i Programu UN o održivom razvoju do 2030, kao i Pariskom sporazumu o klimatskim promenama.

Pročitajte još

Plenković je rekao da optimizam u borbi s kovidom-19 uliva to što nekoliko vakcina čeka odobrenje i upotrebu, a da je sljedeći izazov na globalnom nivou da se obezbjedi njihova pravedna i pravovremena dostupnost, javlja Hina.

Prioritet je i obezbijediti jasnu informaciju o efikasnosti vakcine i tako spriječiti širenje lažnih vesti.

– Naš odgovor na ovu bolest trebao bi uključivati i pomoć ljudima, zaštitu njihovog zdravlja i ekonomskog blagostanja, uz istovremenu zaštitu naše planete – smatra Plenković.

Govoreći o strategiji svoje vlade, rekao je da je posebna pažnja posvećena ne samo mjerama za spasavanje ljudskih života već i ekonomskom oporavku zemlje.