Svijet

Plenković upozorava "Pao interes građana za vakcinisanje u Hrvatskoj"

U Hrvatskoj je pao interes građana da se vakcinišu i više nije realno da će se postići 50 odsto procjepljenosti stanovništva do 30. juna, izjavio je danas premijer Andrej Plenković.

Plenković upozorava "Pao interes građana za vakcinisanje u Hrvatskoj"
FOTO: JOHANNA GERON/POOL/EPA

Interes za vakcinisanje je jako pao. Vakcinišite se! Minimum koji možemo učiniti je to, obezbijedili smo dovoljne količine vakcina, neke zemlje imaju puno manje cjepiva i ne mogu da vakcinišu sve. Molim sve da učine maksimalni napor da se ove brojke povećaju i da krenemo što pripremljeniji u turističku sezonu – rekao je Plenković u otvorenom dijelu sjednice vlade.

Ukazujući na važnost imunizacije, Plenković je ponovo pozvao sugrađane i županijske zavode za javno zdravstvo, ljekare i sve uključene u imunizaciju da što više mobilizuju ljude i pozovu ih da se vakcinišu.

Pročitajte još

Rekao je da podaci govore da je do juče u Hrvatskoj vakcinisano prvom dozom 7.448 osoba, a drugom dozom 45.600.

– To nije dobro, po meni ako se ovakav trend nastavi nije realno da ostvarimo onih 50 posto procjepljenih do 30. juna, što je šteta – poručio je Plenković.

Pozvao je građane da ne oklevaju i ukazao da je Hrvatska turistička zemlja, kao i da je vakcinacija najbolji način da se zaštite građani, kao i da će zemlja biti privlačnija i sigurnija za dolazak stranih turista.

Prihvati notifikacije