Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PLENKOVIĆEVE EKONOMSKE MJERE Naknade za radnike, otpisi i odgode poreza za kompanije

Svijet
Autor:

Foto: Dimitris Tosdis/EPA

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas u 17 sati predstavio je Vladin aprilski paket mjera za ekonomiju.

– Svi zajedno pokušavamo se naviknuti na novu realnost – kazao je Andrej Plenković i dodao da ništa nije važnije od zdravlja.

Apelovao je na sve da budu strpljivi i da imaju povjerenja u one koji su na prvoj liniji borbe protiv korona virusa.

– Već više od 65.000 preduzeća je krenulo u provedbu naših mjera i tako se spašavaju radna mjesta. Taj cilj je izrazito važan jer su prve procjene razmjera ove krize veće od one iz 2008. godine. Prva od mjera je ona da se podrška koju već koristi 400.000 ljudi od ovog mjeseca sa 3.250 kuna (oko 830 KM) digne na 4.000 kuna (oko 1.025 KM) neto. Uz to, država na sebe preuzima teret doprinosa na tih 4.000 kuna. Druga mjera ide prema preduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan, prenosi Avaz.

Biće oslobođeni od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca oni koji su imali pad prihoda od 20 do 50 posto. Oni koji imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo osloboditi u potpunosti plaćanja svih poreznih obveza. One kompanije koje ostvaraju više od 7,5 miliona kuna oslobađaju se poreznih obaveza proporcionalno padu. Takođe, Vlada će predložiti odgodu plaćanja poreza na dodanu vrijednost sve dok se ne naplate izdani računi, ali to ne znači da se oslobađaju od plaćanja PDV – saopštio je Plenković.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO