Kolumne

Pljačkajte, ali nećete dovijeka

Da smo kanta za nabijanje svima u regionu to je poznata činjenica, a i kako ne bismo bili kada je glavni zadatak vlasti u BiH da pljačka sopstveni narod.

Pljačkajte, ali nećete dovijeka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Po već poznatom receptu „ja tebi asfalt, a ti meni vlast“ vlastodršci u BiH decenijama nekažnjeno pljačkaju narod.

Posebno carstvo u kanti zvanoj BiH zauzima Uprava za indirektno oporezivanje. poznatija po skraćenici UIO.

Od građana harače gore nego što su to radili Turci ili Austrougari u svoje vrijeme, pa istovremeno zavrću uši svima koji zakasne s uplatama.

Potpuno je drugačija priča kada UIO kasni s isplatama građanima.

Zanimljivo je da UIO već mjesecima duguje više od 1,8 miliona maraka građanima na ime depozita koji su uplaćeni prilikom uvoza automobila u BiH. Da preciziramo, ti depoziti nisu bili novac UIO, već građana, a koji je trebao biti vraćen istog onog trenutka kada se dokaže da je uvezeni automobil porijeklom iz EU.

Cjelokupan milionski iznos je u međuvremenu jednostavno nestao s računa, a da se niko nije ni počešao.  Koga i briga kada se ne radi o novcu namijenjenom sistemu, već onom narodnom. Odnosno, taj novac građana je i nestao kako bi se namirio drugi sistem.

Obrazložiše iz UIO da je nestanku miliona narodnog novca prethodio sudski spor između Republike Srpske i UIO. Sud je naredio isplatu, pa su banke u Srpskoj povukle sav novac s računa UIO, među kojima i onih 1,8 miliona maraka depozita i uplatile ga Srpskoj.

Međutim, kada se malo detaljnije analizira sporni sudski postupak dolazi se do vrlo zanimljivih činjenica.

Tako pomenute tužbe ne bi ni bilo da se Upravni odbor UIO sastajao redovno i donosio odluke o raspodjeli sredstava na vrijeme i u interesu građana.

Ali, koga briga za građane. Bitno je uzeti platu, bonuse, dnevnice i slično i lagano uživati u blagodatima korumpiranog sistema.

S druge strane, narod shvati da je motka smrdljiva tek kada dođe u lični problem s nakaradnim sistemom, a takvih je sve više.

Od nestručnih kadrova u opštinama, prljavih kupatila za porodilje, prljavih policijskih službenika, podobnih direktora koji odlučuju o ljudskim sudbinama kao da se radi o predmetima, podobnih ministara koji potpisuju rješenja da pedofili posjećuju žrtve, prljavih tužilaca koji za novac obustavljaju istrage i mnogih drugih.

Pitanje je samo trenutka kada će se bure zvano strpljenje napuniti, a odavno je pri vrhu.