Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PMF POMAŽE MEDICINARIMA Na Fakultetu proizveli više od 40 zaštitnih vizira

Banjaluka
Autor:

Foto: Prirodno-matematički fakultet Banjaluka

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, tehnologijom štampe pomoću 3D štampača, svakodnevno se proizvode zaštitni viziri za medicinsko osoblje koji se bori sa pandemijom izazvanom virusom korona.

Do sada je isporučeno oko 30 vizira Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske, jedna pošiljka od 12 vizira otišla je u Doboj, a nekoliko vizira je uručeno i Udruženju pedijatara Republike Srpske, saopšteno je iz Univerziteta.

Vizire napravljene na PMF, dobili su i zdravstveni radnici koji ovih dana u karantinu u prostorijama Studentskog centra ,,Nikola Tesla“  u Banjaluci, brinu o zdravstvenom stanju pacijenata pozitivnih na korona virus..

Стручњаци са Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци свакодневно раде на производњи заштитних…

Gepostet von Природно-математички факултет Бања Лука am Dienstag, 31. März 2020

Inicijatori ove aktivnosti su mladi asistenti sa Katedre za računarstvo i informatiku, uz podršku Univerziteta, Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i PMF.

Nakon izrade prototipa i početnog testiranja, od 27. marta krenulo se u serijsku proizvodnju, u koju je danas uključeno desetak nastavnika, saradnika i laboranata. Model prototipa vizira na osnovu postojećih modela usavršio je asistent na Katedri za računarstvo i informatiku PMF Milan Predojević, a sama proizvodnja se odvija u STEM laboratoriji ovog fakulteta.

Materijal za proizvodnju je obezbijeđen iz sopstvenih resursa, ali i od strane Univerziteta u Banjaluci i Inovacionog centra Banjaluka.

U funkciji su četiri 3D štampača, pored jednog koji je u vlasništvu Prirodno-matematičkog fakulteta, koriste se i dva štampača iz OŠ „Sveti Sava“ iz Doboja, te jedan iz Gimnazije ,,Filip Višnjić“ iz Bijeljine. Kako je najavljeno, do kraja sedmice u funkciji bi trebao biti još jedan 3D štampač koji će stići iz OŠ „Petar Petrović Njegoš“ iz Istočne Ilidže.

Trenutno se za jedan dan proizvede 14 vizira, a plan je da se u narednom periodu proizvodnja dodatno proširi povećanjem kapaciteta i optimizovanjem proizvodnje.

Kako je najavljeno, očekuje se proizvodnja više stotina vizira koji će se isporučivati po prioritetima, najprije Univerzitetsko kliničkom centru i Institutu za javno zdravstvo RS, ali i drugim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

Rukovodstvo Prirodno-matematičkog fakulteta se zahvalilo institucijama i pojedincima koji su im pružili nesebičnu pomoć u ovoj akciji.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO