Banjaluka

PO DIKTATU KORONA KRIZE Dom zdravlja zapošljava dodatne doktore i medicinske sestre

Dom zdravlja će, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Banjaluci, morati da angažuje dodatne radnike.

PO DIKTATU KORONA KRIZE Dom zdravlja zapošljava dodatne doktore i medicinske sestre
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Takođe, biće pripremljena još jedna odvojena lokacija za pacijente, koji imaju respiratorne infekcije, a za koje još nije utvrđeno da li su zaraženi virusom korona.

Potrebama ove zdravstvene ustanove najviše bi odgovarao drugi objekat, koji se nalazi pored kovid ambulante u Docu.

– Taj objekat sada koristi jedno udruženje, ali je on u vlasništvu Grada Banjaluka. On bi bio optimalan za naše potrebe i bio bi najprihvatljivije rješenje za pacijente s akutnim respiratornim infekcijama, kako bi rasteretili Polikliniku i dio pedijatrijskih ambulanti – kazala je direktor ove ustanove Nevena Todorović.

Navodi da su objekat i njegova unutrašnjost u odličnom stanju.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Pritisak

– Potrebna su samo manja ulaganja oko pregrađivanja prostora, kako bi to bilo primjerenije potrebama ambulante. Jedan dio opreme ćemo premjestiti s drugih lokacija i samo manji dio će biti potrebno nabaviti  – navela je ona i napomenalu da dodatna lokacija treba biti u upotrebi dok god za njom postoji potreba.

Naglasila je da je njima dodatni prostor što prije potreban.

Pročitajte još

– Za sada u ovakvoj situaciji možemo da funkcionišemo još neko vrijeme, ali nam dodatna lokacija treba što prije – upozorila je ona.

Potvrdila je da je zbog aktuelne situacije i velikog povećanja zaraženih virusom korona u gradu pojačan pritisak na službe Doma zdravlja, ali da to ne utiče na usluge koje pružaju redovnim pacijentima.

– Dobili smo saglasnost resornog ministra da zaposlimo dodatno osoblje, doktore i medicinske sestre, koji će biti ispomoć u radu, da bi zadržali dostupnost naših usluga. Isto tako moramo angažovati i čistačice, jer je neophodno da održavamo visok nivo higijene – rekla je ona.

Nije mogla precizirati o kom broju se tačno radi.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Teško je reći koliko je to novih radnika, jer se situacija mijenja konstantno. Planove doslovno mijenjamo nedjeljno, a pored toga  bilo kakav prijem radnika zahtijeva i dodatnu edukaciju, pogotovo za Službu hitne medicinske pomoći – rekla je Todorovićeva.

Opterećenje

Virus korona je stvorio veliki finansijski pritisak na ovu zdravstvenu ustanovu. Todorovićeva je potvrdila da za sada uspjevaju da izvršavaju sve svoje obaveze.

Pročitajte još

– Naši rashodi su daleko veći sada nego ranijih godina, a prihodi su smanjeni, posebno po osnovu participacije i komercijalnih usluga. Imamo redovne prihode od Fonda, koji nama plaća pružanje zdravstvenih usluga građanima, ali svakako nismo planirali povećanje broja radnika niti ovakav priliv ili odliv sredstva, tako da nam je finansijska pomoć neophodna.  Grad će nam dati sredstva da ovo prebrodimo, a nadamo se da će nam u tome pomoći i Vlada RS, odnosno Fond zdravstvenog osiguranja RS – kazala je ona.

Napomenula je da je Dom zdravlja Banjaluka najopterećeniji u RS, sa najvećim brojem pozitivnih lica.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Pokušavamo na sve načine uraditi dijagnostiku na primarnom nivou zdravstvene zaštite i da što manje pacijenata šaljemo na UKC RS kako ga ne bi zatrpavali. Čuvamo bolnicu, mi smo tampon zona za Banjaluku i UKC RS. Broj građana o kojima mi brinemo, a koji se nalaze u kućnoj izolaciji, izuzetno je visok – dodala je ona.

Finansije

Iz Grada poručuju da su zbog povećanih troškova ovoj ustanovi odobrili dodatna sredstva u iznosu do 150.000 KM.

– Grad mora pokriti nepredviđene troškove, jer Dom zdravlja mora funkcionisati, iako smo ove godine pali sa budžetom za oko 15 odsto do 20 odsto – objasnio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Navodi da je Grad uputio apel i Fondu zdravstvenog osiguranja RS da obezbijede dodatna sredstva.

Govoreći o dodatnom prostoru koji bi trebao biti stavljen na raspolaganje Domu zdravlja, Radojičić kaže da bi optimalno bilo da on bude na istoj lokaciji gdje je Kovid ambulanta u Docu.

– Radimo na tome ali se radi o objektu koji već ima korisnike tako da tu moramo vidjeti šta je moguće. Objekat je u potpunosti funkcionalan, njegovo prilagođavanje za potrebe amblante ne bi iziskivalo ni velika sredstva, ni puno vremena, da se pripremi za useljenje i rad – kazao je Radojičić.

Testiranja i rezultati

Dom zdravlja svakodnevno šalje veliki broj testova Institutu za javno zdravstvo RS.

– Mi dobijemo rezultate i svakog pacijenta moramo obvijestiti o rezultatima. Nakon toga sve pozitivne moramo ponovo kontaktirati, kako bi vidjeli ko su njihovi kontakti, to sve obrađivati i davati određena uputstva. Taj dio posla ne možemo stići. Rasporedili smo dodatne doktore u Higijensko-epidemiološku službu, da rade na tim poslovima kako bi sustigli zaostatke, koje smo imali, ali svaki dan dobijamo veliki broj pozitivnih nalaza. Vjerovatno će Institut i resorno ministarstvo morati donijeti neku odluku po tom pitanju, jer nije samo u pitanju Dom zdravlja Banjaluka, veći i drugi gradovi koji isto imaju visok broj pozitivnih – kazala je Nevena Todorović.

Prihvati notifikacije