Politika

"Po količini utrošenog novca, UKC RS se primiče najskupljim klinikama u svijetu" Stanić pita zbog čega ulaganja u ovu ustanovu NISU RIJEŠILA PROBLEME

Kako je moguće da je, uprkos enormnim količinima novca uloženim u Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske, toliko problema ostalo neriješeno, pita Slobodan Stanić, Predsednik odbora za zdravstvo SDS.

"Po količini utrošenog novca, UKC RS se primiče najskupljim klinikama u svijetu" Stanić pita zbog čega ulaganja u ovu ustanovu NISU RIJEŠILA PROBLEME
FOTO: SDS

On kaže da se ne nazire kraj podizanju enormnih kredita za potrebe UKC RS, niti kada će obećanje o “UKC RS pod jednim krovom”, koje je davno trebalo biti realizovano, biti konačno ispunjeno.

– Po količini novca koji je utrošen u UKC RS, primičemo se najskupljim klinikama u svijetu, a veliki broj naših pacijenta i medicinskog osoblja boravi u objektima koji su potpuno neuslovni – istakao je Stanić, dodajući da će, ukoliko se ovako nastavi, UKC RS po troškovima izgradnje dostići prestižnu kliniku Mejo.

Stanić je podsjetio na ranija ulaganja u UKC RS na kojem, kako kaže, i pored ogromne količine uloženih sredstava, nisu riješeni mnogi problemi.

– Dobar dio sredstava iz robno kreditnih aranžmana Koreja-1 od 11.5 miliona KM,  Koreja-2 od 44.5 miliona KM, otišao je u opremanje UKC RS, dok je sa Korejom- 3 od 49.5 KM trebalo u potpunosti da bude završeno Južno krilo UKC – kaže Stanić.

Pročitajte još

Podsjeća da je, nakon toga, za rekonstrukciju centralnog bloka i izgradnju Sjevernog krila povučen dugoročni kredit od EIB-a od 195 miliona KM, kojim je najavljivan “UKC RS pod jednim krovom “.

– Krajem 2018. objekat je pušten u rad, a zgrada Klinike za Ginekologiju i Akušerstvo nije obuhvaćena tim projektom- pa je u nju naknadno ulagan značajan iznos. Takođe, nije obuhvaćena ni Klinika za Infektivne bolesti, što pojavom Kovida posebno dolazi do izražaja – navodi Stanić.

Napominje da pacijenti Klinike za psihijatriju i dalje borave u katastrofalnim uslovima, uprkos obećanjima da će biti preseljeni u novi objekat.

– Na Paprikovcu su značajna sredstva uložena u započeti objekat te klinike, ali on nikad nije završen, a pacijenti i osoblje smješteni su u stare nebezbjedne barake gdje bi se za sedam dana i zdrav razbolio – upozorava Stanić.

Dodaje da je još mnoge stvari koje su na UKC RS ostale neriješene.

– U Centralnom bloku nije osposobljena centralna klima, vidjeli smo kako izgledaju dijelovi kuhinje, a i da bi se riješilo grijanje spremaju se novi krediti. Utroškom od 49.5 miliona KM nisu završeni poslovi i krenulo se sa novim trošenjima! Već 2016. u Južno krilo se iz kredita ulaže novih 19 miliona KM, a 2018. robno-kreditnim aranžmanom Vlade RS se stvara obaveza za Kardiohirurgiju od još 19.5 miliona KM grupi ponuđača, što će Vlada RS plaćati u ratam – napominje Stanić.

Međutim, tu, dodaje Stanić, nije kraj. Ističe da Vlada RS neobjašnjivo dodaje još nešto više od pet miliona KM za projekte na UKC.

– Kada se ovome doda izgradnja garaže od 35 miliona KM, sanacija klizišta, velika ulaganja u zgradu Stare hirurgije, razna ulaganja Vlade, resornog ministarstva, ulaganja privatno – javnih partnera Hemodijaliznog centra i Radioterapije, ulaganja u informatiku… primičemo se najskupljim klinikama u svijetu, a da niz pobrojanih problema uopšte nije riješen – ocijenio je on.

Navodi da se, dok su najteži onkološki i hematološki pacijenti i dalje smješteni u neuslovnoj staroj hirurgiji, rukovodstvo UKC bavi namještanjem tendera, što je, kaže on, potvrdila i odluka Komisije za razmatranje žalbi.

– Danas saznajemo da je Komisija osporila uslove novog tendera za izgradnju Onkologije čija je vrijednost 56 miliona KM, tako da je ovaj tender oboren po drugi put – rekao je Stanić i upitao gdje je kraj bahatosti, megalomaniji i pohlepi.

– Ako se oni pitaju – kraja nema, već duže se provodi plan podizanja novih kredita za nove gradnje, sa što dužim grejs periodom i što dužim rokom otplate! Kraj će uslijediti promjenom politika u Srpskoj koje su do ovog stanja dovele. Nova Vlada RS treba krenuti čistiti ribu od glave, izvršiti vještačenje svih, gradnji, svih opremanja, odstupanje od projekata, razlike tenderisanog i izvedenog stanja, svih robno- kreditnih aranžmana i privatno javnih partnerstava – kaže Stanić.

On poručuje da to, prije svega, treba učiniti kako više nikom ne bi palo na pamet da bilo šta slično pokuša, a kamoli uradi.

– Odgovorni će svakako morati objasniti kako je utrošena svaka marka od ovih skoro 400 miliona KM, šta smo za to dobili, a šta nismo. Gdje su crte razgraničenja između različitih ulaganja! Mnogi će u svemu tome početi da prebacuju odgovornost jedni na druge, ali to im sigurno neće pomoći, jer će biti dovoljno mjesta za sve koji su krivi pod ‘jednim krovom’ – zaključio je Stanić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu