Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POBJEDA AMERIČKIH RADNIKA Kanada, Meksiko i SAD potpisuju trgovinski sporazum

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Kanada, Meksiko i Sjedinjene Države utvrdile su novi severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini koji će potpisati danas.

Ipak, ovom dokumentu i dalje je potrebno odobrenje američkih i kanadskih zakonodavaca, poručio je danas meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Lopez Obrador je naveo da su tri zemlje postigle dogovor o odredbama koje se odnose na radnu snagu, čelik i aluminijum u Sporazumu SAD-Meksiko-Kanada (USMCA), nakon što su američke demokrate zatražile izvjesne izmjene, prvenstveno da bi se čvršće primenjivao novi meksički zakon o radu, izveštava Rojters.

Britanska agencija istovremeno javlja da su američke demokrate upravo proglasile pobjedu u pregovorima o izmjenama USMCA trgovinskog sporazuma kako bi se obezbedila bolja zaštita radnika, životne sredine i uklonile ključne odredbe od kojih bi, kako su rekli, profitirale velike farmaceutske kompanije.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, rekla je na konferenciji za medije, koja je u toku, da je nakon godinu dana teških pregovora postignut “beskrajno bolji” sporazum od onog koji je administracija predsjednika Donalda Trampa na početku predložila, nazivajući to “pobjedom američkih radnika”.

Na ceremoniji potpisivanja sporazuma, koja će se održati u čuvenoj meksičkoj Nacionalnoj palati, učestvovaće američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer, potpredsjednica kanadske vlade Kristija Frilend i Savetnik Bele kuće Džered Kušner, objavio je jedan visoki meksički zvaničnik na Tviteru.

– Što se nas tiče, sada imamo sporazum. Uvjereni smo da je to dobar sporazum za Meksiko, jednako kao i za Kanadu i Sjedinjene Države. U slučaju Sjedinjenih Država, imamo sporazum sa vladom, ali nam je potrebno da ga ratifikuje i Kongres – izjavio je Lopez Obrador.

Predsjedavajući Odbora za budžet Predstavničkog doma Ričard Nil rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pelosi u Vašingtonu, da će delove teksta sporazuma razmotriti poslanici, ali da ne vidi razlog za “nepotrebno odlaganje” da se on dostavi na glasanje tom domu. Očekuje se da će Senat usvojiti ovaj trgovinski pakt.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO