Svijet

POBJEDA BAJDENA Novi početak saradnje Brisela i Vašingtona

Pobjeda kandidata Demokratske stranke Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima u SAD donijeće novi početak u odnosima EU sa Vašingtonom, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije za ekonomiju i trgovinu Valdis Dombroviskis.

POBJEDA BAJDENA Novi početak saradnje Brisela i Vašingtona
FOTO: MATTHEW CAVANAUGH/EPA
Bo i Džo Bajden

On je u intervjuu za “Euroaktiv” rekao da neće biti izvodljivi pregovori o temeljnom i sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu.

Dambroviskis je istakao da je Bajden izjavio da podržava međunarodne saveze i multilateralizam i da želi da poboljša odnose sa EU.

– To su vrlo ohrabrujuće poruke i nadamo se da ćemo moći da započnemo odnose ispočetka i da riješimo neke od bilateralnih sporova, te da će dođi do intenzivnijeg i značajnijeg multilateralnog angažovanja strana – naglasio je Dombroviskis.

Zvaničnik Evropske komisije podsjetio je da u pregovorima o Sporazumu o transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu nije ostvaren napredak, te da su ti razgovori zamrznuti, javio je “Sputnjik”.

Kada se radi o manjim sporazumima, Dombroviskis kaže da EU želi da se preduzmu koraci radi olakšavanja trgovine robom.

– Definitivno smo spremni da istražimo dalje olakšice u trgovini, ukoliko postoji volja američke strane – dodao je Dombroviskis.