Iz našeg ugla

Pobjeda nad anksioznošću: Prvi koraci ka smirenju i stabilnosti

Anksioznost je jedan od najčešćih mentalnih poremećaja koji pogađa ljude širom svijeta. Razumijevanje simptoma i načina liječenja može značajno poboljšati kvalitet života. Kao što je poznati američki autor Mark Twain rekao: „Hrabra osoba nije ona koja se ne boji, nego ona koja se suoči s tim strahom i krene naprijed.“

Aleksandar Pejić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Anksioznost je prirodna reakcija na stres, ali kada postane hronična, može ometati svakodnevni život. Anksiozni poremećaji obuhvataju različite oblike, uključujući generalizirani anksiozni poremećaj, panični poremećaj, socijalnu anksioznost i specifične fobije.

Pitanje pacijenta upućeno mr sci dr med Aleksandru Pejiću, specijalisti psihijatrije:

„Doktore, osjećam stalnu nervozu i strah bez očitog razloga. Srce mi ubrzano kuca, teško dišem i stalno se osjećam napeto. Kako da se nosim s ovim osjećajem koji me parališe?“

Anksioznost može biti uzrokovana genetikom, hemijskim neravnotežama u mozgu, traumatičnim iskustvima ili kombinacijom ovih faktora.

Simptomi anksioznosti uključuju:

– Stalna zabrinutost i strah

– Ubrzan rad srca i znojenje

– Teškoće s disanjem

– Napetost mišića

– Problemi s koncentracijom

– Poremećaji spavanja

Liječenje anksioznosti može biti vrlo efikasno i obično uključuje kombinaciju lijekova i psihoterapije. Kao što smo pisali u prethodnom tekstu, anksiolitici su jedni od najpropisivanijih lijekova u svijetu.

Ovi lijekovi pomažu u smanjenju simptoma anksioznosti i omogućavaju pacijentima da bolje funkcionišu u svakodnevnom životu. Međutim, važno je koristiti ih prema smjernicama ljekara kako bi se izbjegla ovisnost.

Pročitajte još

Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) je jedan od najefikasnijih oblika psihoterapije za liječenje anksioznosti. Ova terapija pomaže pacijentima da prepoznaju i promijene negativne misli i ponašanja koja doprinose njihovoj anksioznosti.

Pravilna higijena spavanja, redovna fizička aktivnost i tehnike relaksacije, poput meditacije i dubokog disanja, također mogu pomoći u smanjenju simptoma.

Ukoliko vi ili neko iz vašeg bliskog okruženja ima iste ili slične simptome, savjetujemo da se obratite zdravstvenoj ustanovi i zakažete pregled specijaliste psihijatrije. Redovne kontrole osiguravaju pravilno korištenje terapije i smanjuju rizik od ovisnosti.

Nadam se da će vam ove informacije pomoći da bolje razumijete anksioznost i da potražite stručnu pomoć ukoliko prepoznate simptome kod sebe ili svojih bližnjih.

Srdačno,

mr sci dr med Aleksandar Pejić, vaš psihijatar

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu