Kultura

Pobjednici prvog Demofesta objavili novi singl (VIDEO)

Nekada najperspektivniji mladi bend u regiji iznenada se vratio nakon duge pauze. I to na kakav način!

Pobjednici prvog Demofesta objavili novi singl (VIDEO)
FOTO SINIŠA PAŠALIC / RAS SRBIJA

Ako bismo tražili paralele između 2008. i 2021. godine, našli bismo odmah jednu lošu i jednu dobru svjetsku ekonomsku krizu i “KillingJazzHardCoreBaby”. Nakon dugogodišnje pauze, pobjednici prvog Demofesta, održanog upravo te 2008, objavili su novi singl i pokazali da im protok vremena nije nimalo naštetio. Štaviše, novi singl “Senses” je jedna od najboljih regionalnih stvari objavljenih u ovoj godini.

Svi elementi po kojima je KJHCB postao instant voljen su tu – od sanjive, ali snažne mješavine alter rok rifova i elektronskih tonova, do krajnje autentičnog vokala Ivane Brdar. Upravo je ona i autorka vrlo efektnog teksta na engleskom jeziku, dok muziku potpisuju basista Mirza Lendo i multiinstrumentalista Kemal Destanović (gitara, semplovi, klavijature). Uz njih troje, članovi ekipe danas su i Dejan Šijah (saksofon, semplovi, klavijature) te Matej Baškarad (bubnjevi).

“KillingJazzHardCoreBaby” je postao ime u domaćim rok krugovima nakon pomenutog trijumfa na premijernom Demofestu, banjalučkom festivalu za neafirmisane bendove, koji je i sam svojim pokretanjem napravio bum na regionalnoj sceni. U sklopu prve Demofest nagrade, Travničani su snimili debi album, nazvan “Track One”, ali su nakon toga naišli na niz poteškoća, karakterističnih za mlade sastave na našim prostorima, što je ubrzo dovelo i do potpunog obustavljanja rada.

Nakon što je “Senses” dokazao da i dalje posjeduju kvalitet koji prevazilazi granice regije, nadamo se da nećemo čekati sljedeću globalnu ekonomsku krizu da čujemo još koji singl ili, možda, i čitav novi album, piše Bosonoga.