Politika

"Pobjednik ima poluge za FORMIRANJE NOVE VLADE" Ključna izborna trka je ona za predsjednika Srpske

Izbori za predsjednika Republike Srpske od presudne su važnosti za daljnji politički kurs Republike Srpske i pravac koji će ona zauzimati u unutrašnjim odnosima u BiH i prema međunarodnoj zajednici.

"Pobjednik ima poluge za FORMIRANJE NOVE VLADE" Ključna izborna trka je ona za predsjednika Srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Iako se na predstojećim opštim izborima u BiH, osim predsjednika Srpske, glasa i za političke predstavnike na svim ostalim nivoima entitetske i državne vlasti, brojni analitičari i dobri poznavaoci ovdašnjih političkih prilika ističu da su izbori za predsjednika Srpske, kao rijetko kad ranije, od krucijalne važnosti za buduće odnose ne samo u Republici Srpskoj, već i na državnom i međunarodnom planu.

palata predsjednika
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Izbori za predsjednika Republike Srpske, gdje se kao glavni kandidati za tu funkciju ističu Jelena Trivić i Milorad Dodik, predstavljaju ključ predstojećih izbora. Pobjednik izbora za tu funkciju držaće poluge za formiranje nove Vlade Republike Srpske. On je taj koji će dati mandat za formiranje nove Vlade, a pri tome mora voditi računa o sastavu parlamenta, odnosno o odnosima s malim političkim partijama koje pređu izborni cenzus – kaže za Sropskainfo politički analitičar Tanja Topić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako je u javnosti skoro podjednaka važnost data izborima za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, prema brojnim ocjenama, pobjednik izbora za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske u Sarajevu će, kao i njegovi prethodnici, imati, manje-više, protokolarnu ulogu.

Pročitajte još

Zastupnici teze o mnogo većoj važnosti izbora za predsjednika Srpske, između ostalog, podsjećaju na to da čak ni Milorad Dodik, bez obzira na svu političku snagu i autoritet koji je uživao u prethodnom  periodu, u Predsjedništvu BiH nije mogao da dođe do „punog izražaja“ pored druga dva člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića. Zbog toga je, kako tvrde, predstojeći izbor predsjednika Republike Srpske trenutno najvažnija politička utakmica od koje zavise buduća politička dešavanja ne samo u Srpskoj, već i u celoj BiH.

– Od toga ko će pobijediti na izborima za predsjednika Republike Srpske zavisi mnogo toga. Kao prvo, od toga zavisi budući odnos snaga u Narodnoj skupštini RS. Po logici stvari, male političke partije, koje jedva pređu cenzus, uvijek će se prikloniti onome ko u svojim rukama drži mandat za formiranje Vlade. One će se prikloniti onome ko je pobjednik, bez obzira gdje su bili u ranijim sastavima, jer po prirodi njihovog djelovanja njihovo stanište je da budu u vlasti. Ukoliko pobijedi Jelena Trivić, na njenu stranu će preći veliki broj onih koji su sada dio vladajuće koalicije. U politici nema mnogo ljubavi, već samo klasičnih interesa. Ako je vjerovati predizbornim istraživanjima, nikom neće biti jednostavno formirati skupštinsku većinu, ali je definitivno u prednosti ona strana koja dobije izbore za predsjednika Srpske – smatra Topićeva.

Politički analitičar Velizar Antić takođe tvrdi da su izbori za predsjednika Srpske, bez ikakve dileme, ne samo najzanimljiviji, već i ubjedljivo najznačajni dio predstojećeg izbornog procesa.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Glavna bitka na predstojećim izborima vodiće se za mjesto predsjednika Republike Srpske. Ukoliko tu poziciju osvoji Milorad Dodik, jasno je da će postojeća vladajuća koalicija nastaviti da vlada Srpskom kao što je to do sada bio slučaj. U tom slučaju možemo očekivati da im se ponovo pridruži i DNS. Ukoliko, pak, Jelena Trivić bude izabrana za predsjednika, čak i u slučaju da opozicione partije ne budu imale dovoljan broj poslanika, vjerujem da će mnogi poslanici iz trenutne vladajuće koalicije preći na stranu opozicije – predviđa Antić.

„Papci“ na čekanju

Bez obzira na to ko će osvojiti vlast u Republici Srpskoj na predstojećim izborima, Velizar Antić prognozira da nas u skoroj budućnosti, na domaćoj političkoj sceni, očekuje „nova invazija papaka i preletača“.

– Ko god da pobijedi na izborima za predsjednika Srpske, Dodik ili Trivićeva, grupacija koja je podržavale te kandidate formiraće novu vlast u Republici Srpskoj. Tada ćemo sigurno imati nove papke ili preletače, kako god da ih nazovemo – prognozira Antić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu