Hronika

"POBJEGLA JE JER JE BILA ZLOSTAVLJANA" Djevojčica više puta zvala policiju da prijavi očuha, ali NIJE SMJELA

Trinaestogodišnja djevojčica iz Kisača pronađena je nakon dvodnevne policijske potrage kod jednog prijatelja u Budisavi nadomak Novog Sada. Ona je pobjegla od kuće nakon što je zvala policiju i ćutala, a potom je otkriveno da je djevojčicu više puta silovao očuh Jablan V. (39).

"POBJEGLA JE JER JE BILA ZLOSTAVLJANA" Djevojčica više puta zvala policiju da prijavi očuha, ali NIJE SMJELA
FOTO: PROFIMEDIA

Nestanak djevojčice u ponedjeljak uveče prijavila je majka M. V. (48), koja je djevojčicu usvojila još dok je bila beba, u periodu kada je bila u braku sa drugim muškarcem. Od njega se razvela kada je djevojčica imala oko sedam godina i, prema riječima članova njegove porodice, od tada skoro da uopšte nisu u kontaktu.

M. je sa kćerkom napustila bivšeg muža jer se ovaj navodno propio. Bilo je tu nekih svađa, ali ne i nasilja. Jednostavno, M. više nije htjela da trpi njegova pijanstva i nije željela da ga njihova usvojena kćerka takvog gleda. Od tada je djevojčica rijetko dolazila da vidi oca, a pogotovo u posljednje vrijeme. Nakon izvjesnog vremena, kod njih se doselio Jablan koga je M. navodno upoznala preko Fejsbuka, a da li su bili u braku, to zaista ne znam – priča rođaka djevojčicinog usvojitelja, u nadi da nisu istinite priče da joj je mala rođaka zlostavljana.

Komšinica porodice kaže da je bila zatečena viješću da je Jablan napastvovao pastorku, i dodaje da teško može da povjeruje u to.

– Od kada se doselio prije par godina, Jablan je djelovao normalno – kao svaki komšija. Ponekad je dolazio da pozajmi od nas neki alat i uredno ga vraćao. Sa njim nismo puno pričali, ali sa M. jesmo i ona se nikada na njega nije požalila. Ipak, niko ne zna šta se tamo dešavalo iza zatvorenih vrata. Iskreno se nadam da to nije istina, jer je djevojčica dovoljno propatila. Pravi roditelji su je ostavili i našla je svoju sreću sa M. i sada da joj se tako nešto desi bila bi velika nepravda – priča potreseno jedna od sagovornica.

Užasno klupko zločina počelo je da se odmotava kada je djevojčica više puta pozvala policiju, vjerovatno s namjerom da prijavi šta joj je očuh uradio, ali je svaki put ćutala i nije odgovarala na pitanja policajaca. Policija je ubrzo locirala odakle dolazi poziv i uputila se na adresu ove porodice. Majka i očuh privedeni su na informativni razgovor i djevojčica je iz straha da će sve biti otkriveno i da će je majka grditi pobjegla od kuće.

Ubrzo je pronađena i policajcima je ispričala kroz kakav je užas prolazila.

Policija je potom zadržala njenog očuha i odredila mu pritvor. Prema nezvaničnim informacijama Blica uhapšeni Jablan V. priznao je da je silovao djevojčicu.