Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Poboljšan poslovni ambijent u Gradiški: Raspisani tenderi za obnovu puteva i dogradnju vodoizvorišta

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Asfaltiranje u opštini Gradiški.

Lokalne vlasti u Gradiški provode više aktivnosti na poboljšanju poslovnog ambijenta i privlačenja investicija, konstatovano je na nedavnom zasjedanju Skupštine opštine.

Smanjene su komunalne i administrativne takse do 40 odsto, a preduzećima iz oblasti privrede time je obezbjeđena godišnja ušteda u ukupnom iznosu od 200.000 KM. Osim toga ukinuta je taksa za prvu registraciju preduzetnika, a obezbjeđene su bitne pogodnosti u komunalnoj obalsti.

– Uvođenjem jednošalterskog sistema skraćen je postupak registracije preduzeća. Uspostavljen je elektronski registar koji obuhvata evidenciju administrativnih postupaka i centralnu bazu podataka od značaja za pokretanje poslovne aktivnosti – rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Zoran Adžić

Za kapitalne investicije u prošloj godini izdvojeno oko 2,5 miliona KM. Tim novcem, uz 10 odsto učešća građana, modernizovano je i asfaltirano 25 kilometara puteva.

– U segment poboljšanja poslovnog ambijenta svakako ubrajamo i rekonstrukciju ulica, proširenje javne rasvjete, građevinske intervencije na objektima u vlasništvu opštine za šta je, dodatno, utrošeno 250.000 KM – navode u lokalnoj upravi.

Kroz implementaciju projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica” raspisan je tender za izgradnju infrastukture u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli. Osim toga, izvjestan je nastavak gradnje sportske dvorane u Gradiški. U dogovoru sa Ministarstvom finansija RS i Evropskom investicionom bankom, pripremljen je tender za rekonstrukciju vodotornja i dogradnju vodoizvorišta u Žeravici.

U saradnji sa UNDP-om u pripremi je i tender za investiranje u tehnološko unapređenje sistema vodosnabdjevanja.

– Novac za navedene investicije biće obezbjeđena iz kreditnih i vlastitih izvora opštine, te grantova međunarodnih fondova, organizacija i institucija Republike Srpske – izjavio je Adžić.

Dugo zagovarana izgradnja prečistača za vodu u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli, pomoću USAID-a i CRS-a, napokon je došla na red. Za ovaj posao obezbjeđen je grant od 600.000 KM.

– Pred nama je velika građevinska sezona, ali smo sve to postigli radeći smišljeno u 2017. godini i praveći sistemska rješenja. Opština Gradiška je vratila i povjerenje Evropske komisije, UNDP-a i drugih međunarodnih faktora, što je za nas od presudne važnosti  – naglasio je  Adžić obrazlažući poslovni ambijent u ovoj sredini.

Osporavanje opozicije

Opozicioni odbornici u SO Gradiška smatraju da lokalna vlast nema razloga da se pretjerano hvali svojim uspjesima. Oni kažu da građani ne osjećaju naročite promjene koje najavljuje lokalna vlast.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO