Biznis

POBOLJŠANJE KONKURENTNOSTI "Folksvagen" razmatra otpuštanje 30.000 radnika

Kompanija "Folksvagen" razmatra otpuštanje do 30.000 radnika kako bi smanjila troškove i poboljšala konkurentnost sa igračima poput "Tesle", piše danas list Handelsblat.

POBOLJŠANJE KONKURENTNOSTI "Folksvagen" razmatra otpuštanje 30.000 radnika
FOTO: SASCHA STEINBACH/EPA

List se poziva na prezentaciju izvršnog direktora kompanije Herberta Disa.

– Nema sumnje da moramo da se pozabavimo konkurentnošću naše fabrike u Volfsburgu s obzirom na nove učesnike na tržištu – rekao je portparol kompanije Mihael Manske, dodajući da je rasprava o tome u toku i da već postoji mnogo dobrih ideja, ali da još nema konkretnih scenarija.

Portparol “Folksvagenovog” radničkog vijeća istakao je da je on, iako neće komentarisati spekulacije o tome je li je Dis zaista to rekao, ocijenio da je “ukidanje 30.000 radnih mjesta apsurdno i neosnovano”.

“Folksvagen”, takođe, razmatra uključivanje svojih poslova punjenja automobila i energije pored postojećih IPO planova (Incijalna javna ponuda) za svoje odjeljenje akumulatora (baterija), izjavio je glavni direktor za tehnologiju Tomas Šmal za magazin “Menadžer”.

Šmal je naglasio da još ništa nije odlučeno i da će vjerovatno proći dvije godine prije nego što se nove kompanije osnuju i budu spremne za berzu.

– Takođe moramo razmišljati u smislu cjelokupnih sistema – napomenuo je Šmal, misleći na “Teslin” kompleks po sistemu “sve na jednom mjestu” sa sopstvenom mrežom za punjenje, solarne sisteme za zelenu električnu energiju i polise osiguranja automobila.

Tesla proizvodi svoj automobil “Model tri” za 10 sati, dok je “Folksvagenu” potrebno 30 sati da napravi “ID. tri”.

Prihvati notifikacije