Regioni

Počast srpskim žrtvama u Kukunjevcu kod Lipika: Sjećanje na dan kada je ubijeno 243 mještana

Srbi iz Zapadne Slavonije obilježili su 78. godišnjicu zločina u Kukunjevcu, mjestu kod Lipika gdje su ustaše 11. oktobra 1941. godine u jednom danu ubile 243 mještana.

Počast srpskim žrtvama u Kukunjevcu kod Lipika: Sjećanje na dan kada je ubijeno 243 mještana
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

U logorima smrti Jasenovac, Jadovno, Sisak, Stara Gradiška i drugima u tadašnjoj NDH-a umoreno je još 423 stanovnika Kukunjevca.

Manjina u ovom selu preživjela je Drugi svjetski rat ali njihov broj poslije ovih tragičnih događaja nije ni približno dostignut.

U posljednjem ratu selo je opustjelo, porušene su mnoge kuće, društveni objekti među kojima pravoslavna crkva koja još nije obnovljena. Stotinjak Srba sada živi u Kukunjevcu, kazao nam je Mile Ljubičić koji je obnovio kuću u rodnom mjestu. Oni ovdje borave privremeno jer nema uslova za život.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

U posljednjem ratu, tokom hrvatske akcije „Bljesak“ Ljubičić se nastanio u Gradiški, gdje je kao i mnogi Slavonci, pronašao spas i bezbjednost, u Republici Srpskoj započeo novi život ali njegove ratne rane nisu zacijelile.

Svake godine učestvujem u pomenu na ubijene rođake i komšije. To je prilika da se sastanemo rasuti po svijetu i podsjetimo zlih vremena i naših žrtava – kazao je Ljubičić za „Srpskainfo“.

U organizaciji Mjesnog odbora za obilježavanje tragičnih događaja u Kukunjevcu,  Vijeća srpske nacionalne manjine Lipika i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik, kod spomenika u Kukunjevcu sredinom oktobra održana je komemoracija.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Na važnost obiljeležavanja godišnjice stradanja Kukunjevčana u Drugom svjetskom ratu ali i ostalih događaja u novijoj istoriji ukazali su Darko Derenj, odbornik u gradskoj Skupštini Lipika i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine, Ljudmila Ostojić, konzul Srbije u Hrvatskoj, dožupan požeško-slavonski Miroslav Grozdanić, dogradonačelnik Lipika Slobodan Katunar, dogradonačelnik Pakraca Nikola Ivanović, delegacije Vijeća srpske nacionalne manjine Lipika i Požeško-slavonske županije.

– Ovdje svjedočimo o srpskim žrtvama, gdje su spomen ploče bile uništene u posljednjem ratu a potom, na naše insistiranje, obnovljenje. Događaje i umorene civile, među kojima je mnogo djece, ne smijemo zaboraviti, to je naša dužnost i obaveza – naglasio je pakrački paroh Đorđe Teodorović.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Nakon odavanja počasti, polaganja vijenaca i paljenja svijeća, u umjetničkom dijelu program nastupili su Mirjana Bilopavlović, recitarori, pjesnici i glumci iz Zapadne Slavonije.

Ukupno stradalo 666 Kukunjevčana

Brojke u Kukunjevcu, rečeno je na komemoraciji, najubjedljivije svjedoče o targediji ovog sela u ratovima tokom prošlog vijeka. Ukupno je u Drugom svjetskom ratu ubijeno 666 civila, što predstavlja 80 odsto stanovništva ovog zapdnoslavonskog sela.