Sudbine

"POČELA SAM DA SE TRESEM I DA MUCAM” Ima samo 27 godina, a već se suočava sa OZBILJNIM zdravstvenim problemom

Uveče je legla bez ikakvih problema, da bi se odjednom probudila i počela da se trese.

"POČELA SAM DA SE TRESEM I DA MUCAM” Ima samo 27 godina, a već se suočava sa OZBILJNIM zdravstvenim problemom
FOTO: HAYLEIGH-ELIZABETH HONEY/FACEBOOK

Nije mogla da kontroliše govor, tikovi su se pojačali, a uskoro je krenula da pred svojom maloljetnom djecom nekontrolisano psuje. Konačna dijagnoza Turetov sindrom.

Za Hejli Elizabet Hani (27) iz Kornovela u Britaniji, pakao je počeo tokom juna mjeseca, nakon niza neobičajnih simptoma.

Ova majka dvoje djece starih pet i dvije godine, osjećala je grčeve u mišićima, tresla se i nije mogla da kontroliše govor.

Kako kaže, kada je počela i da muca, brzo je otišla kod ljekara, koji je u prvi mah mislio da se radi o nekoj virusnoj infekciji, te ju je uputio kući i rekao da sačeka neko vrijeme da se stanje stabilizuje.

FOTO: HAYLEIGH-ELIZABETH HONEY/FACEBOOK
FOTO: HAYLEIGH-ELIZABETH HONEY/FACEBOOK

Međutim, nedjelju dana kasnije, njeni tikovi su se još pogoršali, te je morala da uradi još testova. Od tada do danas, njen život je pun psovki i neartikulisanih pokreta, karakterističnih za Turetov sindrom.

Njena bolest najteže pada suprugu Metu i ćerkama Luni (2) i Zefiri (5) koje neprestano naziva ‘ku***’ i ostalim psovkama i pogrdnim imenima.Takođe pokazuje srednji prst svima koje sretne na ulici uz bujicu vulgarnih riječi.

– Ljekar je rekao da to nikada prije nije video i poslao me je natrag u čekaonicu. Nazvao je neurologa prije nego što me je pozvao natrag u sobu. Nakon brojnih testova zaključili su da imam Turetov sindrom. Ni u snu nisam mislila da će mi se to dogoditi – rekla je ona u razgovoru za Dejli mejl.

Turetov sindrom je stanje koje utiče na nervni sistem i uzrokuje nagle trzaje ili pokrete kod ljudi poznate kao ‘tikovi’. Službeno se dijagnostifikuje tek nakon što osoba počne da pati od tikova godinu dana ili više, pa ona još uvijek čeka hoće li simptomi proći.

– Moguće je da sam oboljela zbog genetske predispozicije ili hronične anksioznosti. Tada nisam bila pod stresom, ali u prošlosti sam patila od mentalnih problema. Teško je reći živim li stresno, ništa više od bilo koje druge mame – rekla je ona.

Kako kaže, sada uči da živi sa svojim problemima. Tikovi joj se mijenjaju svaki dan, nekad dobija nove, prenosi Blic.

“Nekad moje stanje zavisi od toga koje pjesme slušam ili s kim razgovaram”

Djeca se još nisu navikla na njene nekontrolisane pokrete i burne psovke, ali je muž izuzetno strpljiv.

– On je svjestan da je to poremećaj. Rekao je da je to u redu i onda sam mu rekla da se pomjeri i još jače ga opsovala. On sve ignoriše, nikad mu se nisam morala izvinjavati. Više mu govorim riječ koja počinje na ‘k’ nego što mu kažem da ga volim i to mu ne smeta – rekla je ona na kraju razgovora.