Banjaluka

POČELA SANACIJA KROVA Prva faza obnove Muzeja savremena umjetnosti Srpske

Sanacija krova Muzeja savremene umjetnosti počela je ovih dana, u okviru prve faze velike obnove zgrade ove institucije kulture.

POČELA SANACIJA KROVA Prva faza obnove Muzeja savremena umjetnosti Srpske
FOTO: GRAD BANJALUKA

Direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković, rekla je da je riječ je o spomeniku pod zaštitom države i da su, uz redovne dozvole bile neophodne i dozvole Zavoda za zaštitu spomenika.

– Sredinom ljeta smo započeli obnovu, odnosno sanaciju krova što je centralni dio muzeja, a biće sanirane i prostorije ispod krova koje će služiti za biblioteku i čitaonicu. U novembru ove godine planiramo početak radova sa prednje strane zgrade gdje će biti sanirani ulazni hol i vrata. Biće ugrađen i lift koji će povezati dvije etaže muzeja, odnosno, na taj način, stavićemo u funkciju i potkrovlje zgrade – istakla je Vujković i dodala da će kompletna sanacija muzeja biti obavljena kroz tri ili četiri faze.

Potpuna obnova podrazumijeva i obnovu fasade sa ambijentalnom rasvjetom, potom obnovu entrerijera kao i uređenje nekadašnjeg perona željezničke stanice, koja se tu ranije nalazila, u prostor prilagođen današnjem vremenu.

Projekat obnove Muzeja savremene umjetnosti RS, uradio je projektni tim profesora sa banjalučkog Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, a obnovu su finansijski podržali Kabinet predsjednika RS i Ambasada SAD u BiH.