Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POČEO OTKUP MLIJEKA Za subvencije proizvođačima opština Višegrad izdvojila 14.000 KM

Regioni
Autor:

Foto: Srna

Mljekara “Pađeni” iz Bileće počela je otkup mlijeka od proizvođača sa područja Višegrada, a za subvencije proizvođačima opština Višegrad izdvojila je 14.000 KM.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti Ana Bogdanović rekla je da je odlukom o podsticajima u poljoprivredi, kao i prošle godine, predviđeno 100.000 KM.

– S obzirom da je mljekara `Pađeni` počela sa otkupom mlijeka na području opštine Višegrad i da već imamo korisnike koji predaju mlijeko, opština Višegrad daje 0,10 KM na svaki predati litar mlijeka, a finansiraće i 50 odsto troškova koje korisnici imaju za kupovinu mliječnih kartona za sva muzna grla – navela je Bogdanovićeva.

Ona je dodala da je ovo od velikog značaja za sve proizvođačeda se uključe u otkup mlijeka jer resorno ministarstvo Republike Srpske daje 0,25 KM i opština 0,10 KM za svaki litar mlijeka.

Referent za otkup mlijeka Mljekare “Pađeni” Božidar Zoranović rekao je da su ugovorene količine mlijeka od 100 do 150 litara dnevno.

– Prosječna cijena mlijeka koju mi plaćamo je od 0,50 KM do 0,60 KM. Za mlijeko koje je ekstra kvaliteta država daje podsticaj 0,25 KM po litru – dodao je Zoranović.

On je naveo da Mljekara “Pađeni” redovno isplaćuje proizvođače mlijeka.

Prozvođač mlijeka Radmila Ilić rekla je da s obzirom na nezaposlenost ovo može biti velika šansa za mnoga domaćinstva i podstrek za porodice da se vrate na svoja napuštena imanja na selu.

Proizvođač Mladena Trifković rekla je da otkup mlijeka znači mnogo i da je zadovoljna mljekarom koja vrši otkup.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO