Politika

POČEO SASTANAK SDA I HDZ Razgovor o formiranju vlasti, fotoreporterima nije dozvoljen ulazak

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu u 15 sati počeo je sastanak delegacija SDA i HDZ koje predvode lider ove dvije stranke Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

POČEO SASTANAK SDA I HDZ Razgovor o formiranju vlasti, fotoreporterima nije dozvoljen ulazak
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ključna tema sastanka su razgovori o uspostavljanju nove vlasti u Federaciji BiH. Takođe, dvije stranačke delegacije trebale bi razgovarati o formiranju Savjeta ministara BiH koje je uveliko u toku.

Naime, Izetbegović je danas u Sarajevu primio mandatara za sastav novog saziva Savjeta ministara Zorana Tegeltiju, kojem je predstavio poziciju SDA u kontekstu sastava i rada novog Savjeta ministara.

Predsjedništvo SDA bi na sjednici koja je planirana za ponedjeljak, 16. decembra, trebalo utvrditi kandidate SDA za ministra i zamjenike ministara u Savjetu ministara BiH iz bošnjačke kvote. Takođe tog dana bi i Presjedništvo SBB trebalo utvrditi svoje kandidate.

Tegeltija je do sada dobio imena ministara i zamjenika ministara iz reda HDZ i SNSD i stranaka koje djeluju u okviru te grupacije, a koji su prošli provjeru CIK.

Zanimljivo je da ovaj put delegacije SDA i HDZ nisu dozvolili novinarima, pa čak ni fotoreporterima da zabilježe početak sastanka, što je neuobičajeno u odnosu na dosadašnju praksu. kasnijr je saopšteno da će izjave biti upriličene u 16 sati.

(Klix)