Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POČEO TRILATERALNI SASTANAK Vučić, Zaev i Rama o “malom Šengenu”

Politika
Autor:

Foto: Novosti/RAS Srbija

U Petrovaradinskoj tvrđavi jutros je počeo je trilateralni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsjednicima vlada Sjeverne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevim i Edijem Ramom.

Glavna tema razgovora, koji je inicirao Vučić, je njegov prijedlog o ustanovljavanja takozvanog “malog Šengena” s ciljem boljeg povezivanja tržišta zemalja regiona i uklanjanje barijera u poslovanju i slobodnijem protoku robe, ljudi, usluga i kapitala.

Ovom idejom bila bi obuhvaćena tzv. „Balkanska šestorka“ : Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo, odnosno  tržište koje obuhvata ukupno više od 20 miliona ljudi.

Vučić, Rama i Zaev su o ovoj temi neformalno razgovarali tokom nedavne sjednice Generalne skupštine UN u Njujorku u septembru. Predsjednik Srbije je tada najavio da će na sastanku u Novom Sadu biti konkretizirani planovi o kreiranju svojevrsnog „Malog šengena” te da je za tu ideju dobio pun konsenzus premijera Sjeverne Makedonije i Albanije.

Namjera je i da se ode korak naprijed u odnosu na CEFTA sporazum, koji je doveden u pitanje nakon što je Priština uvela takse na robu iz Srbije i BiH.

Protokolom je predviđeno da današnji razgovori iza zatvorenih vrata Oficirskih paviljona traju oko dva sata, te se obraćanje pregovarača novinarima očekuje oko 11 sati.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO