Banjaluka

POČETAK DRUGOG POLUGODIŠTA Nastava će se održavati u skladu s EPIDEMIOLOŠKOM SITUACIJOM

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj počinje u četvrtak, 21. januara.

POČETAK DRUGOG POLUGODIŠTA Nastava će se održavati u skladu s EPIDEMIOLOŠKOM SITUACIJOM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Plan organizovanja rada u školama biće u potpunosti usklađen s preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Banjaluci su, kako navode direktori škola, pripreme za početak drugog polugodišta već privedene kraju, a u najavi je još jedna dezinfekcija, koja će obezbijediti učenicima sigurne prostorije za pohađanje nastave. Promjena u načinu održavanja nastave u odnosu na prvo polugodište neće biti.

Pročitajte još

– Časovi će biti organizovani u grupama, odnosno maksimalno 15 učenika će moći biti u jednoj učionici. Svako će sjediti sam u klupi, na rastojanju od dva metra od drugih učenika. Časovi će trajati 20 minuta, velikog odmora neće biti, a učenici će, nakon svakog časa imati pauzu u trajanju od pet minuta kako bi se pripremili za naredni čas. Ta mala pauza je korisna i za nastavnike, kako bi se mogli organizovati – kaže direktorka osnovne škole “Vuk S. Karadžić”, Tatjana Vilendečić.

Za ponovno suočavanje s epidemiološkom situacijom pripremaju se i u osnovnoj školi “Branko Radičević”. Direktor Siniša Rendić ističe da su spremni za početak nastave.

– Nastavljamo u istom ritmu, promjena neće biti u odnosu na pravila koja su uspostavljena u septembru. Naravno, mi ćemo pratiti epidemiološku situaciju i postupati u skladu s preporukama Kriznog štaba – kaže Rendić.

Zabranjeno pjevanje

– Mjere koje su aktuelne još od septembra posebno otežavaju održavanje nastave za pojedine predmete. Tu, prije svega, mislim na časove muzičkog, na kojima je zabranjeno pjevanje. Slična situacija je i s fizičkim vaspitanjem, pa se časovi, umjesto u sali, održavaju u učionicama. Drugog izbora nemamo, pogotovo u zimskom periodu – rekao je Rendić.