Društvo

POD VELIKIM PRITISKOM BRZIH PROMJENA Na početku 21. vijeka porodice muče OVI PROBLEMI

Siromaštvo, nezaposlenost, nasilje, međugeneracijsko razmimoilaženje, nedostatak ljubavi i razumijevanja, loša socijalna i zdravstvena zaštita neki su od problema sa kojima se savremena porodica suočava i danas, na početku 21. vijeka.

POD VELIKIM PRITISKOM BRZIH PROMJENA Na početku 21. vijeka porodice muče OVI PROBLEMI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Uz to, smanjenje članova domaćinstva, iseljavanje, migracije i drugi socijalni i ekonomski uticaji svakodnevno ugrožavaju funkcionalnost porodice, ističe profesor dr Nebojša Macanović, predsjednik Centra modernih znanja iz Banjaluke.

U organizaciji ovog centra u Banjaluci je u subotu uspješno završena V Međunarodna naučna konferencija “Društvene devijacije” posvećena upravo temi “Porodica i savremeno društvo – izazovi i perspektive”.

FOTO: CENTAR MODERNIH ZNANJA
FOTO: CENTAR MODERNIH ZNANJA

– Upravo izazovi koji su stavljeni pred savremenu porodicu početkom 21. vijeka podstakli su nas da se bavimo ovom zahtjevnom temom. Veliko nam je zadovoljstvo da smo uspjeli da realizujemo konferenciju i održimo kontinuitet, uprkos izazovima epidemiološke situacije – istakao Macanović.

Cilj ovogodišnje konferencije je bio da se predstave dosadašnja iskustva stručnjaka i naučnih radnika, efikasna rješenja, pogledi i pristupi u vezi sa temom skupa, kao i rezultati istraživanja čija praktična upotreba može unaprijediti funkcionalnost savremene porodice.

Učesnici su istakli da je porodica u današnje vrijeme suočena sa brojnim teškoćama i problemima kako bi se održale i ispunile pretpostavljene funkcije i očekivane uloge. Promjene koje se odvijaju velikom brzinom u svim segmentima savremenog društva ostavljaju značajne posljedice na stanje, razvoj, ulogu i mjesto porodice u društvu, zbog čega je i tema vrlo aktuelna.

Naučne radove je prijavilo više od 100 naučnih radnika iz BiH, Srbije, Rusije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Mađarske, a neke od predstavljenih tema su: Roditeljstvo u adolescenciji – kako vaspitavam svoje dijete?, Cjeloživotno obrazovanje i učenje kao faktor vaspitnog osnaživanja porodice, Uloga kvalitete porodičnih interakcija na ponašanja djece u vršnjačkom nasilju, Mladi u Bosni i Hercegovini o braku i alternativnim oblicima partnerstva, Razlikuju li se vaspitni stavovi roditelja djece koja igraju igre na sreću i koja ne igraju? itd.

FOTO: CENTAR MODERNIH ZNANJA
FOTO: CENTAR MODERNIH ZNANJA

Konferencija je realizovana u hibridnom formatu, pa je dio radova predstavljen uživo, a plenarna izlaganja u video formatu će biti dostupna za sve učesnike na zvaničnim stranicama Centra modernih znanja.

Konferenciju su podržali Roming Elektroniks i Manja.