Hronika

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV KUVARA Markusu zbog krijumčarenja droge prijeti 15 GODINA ZATVORA

Dejan Markus (44), proslavljeni srpski kuvar, koji je uhapšen 7. februara na granici Hrvatske i Slovenije, optužen je pred Županijskim sudom u Zagrebu da je bio dio trinaestočlane kriminalne grupe koja je krijumčarila i preprodavala kokain i amfetamin.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV KUVARA Markusu zbog krijumčarenja droge prijeti 15 GODINA ZATVORA
FOTO: EMIL ČONKIĆ/RAS SRBIJA

Kako prenosi Jutarnji list, u optužnici se navodi da su drogu nabavljali u Holandiji, kao i da su od 19. marta 2019. do 6. marta 2020. iz Holandije u Sloveniju i Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 100 kilograma kokaina i više desetina kilograma amfetamina. Osumnjičenima prijeti do 15 godina zatvora.

– Kao organizator je označen Stejpan Plaščar (58). On se tereti da je povezao pripadnike grupe i organizovao nabavku droge iz Holandije, kao i automobila. Paščar je bio zadužen za obezbjeđivanje tajnih skrovišta za drogu u Srbiji – prenosi list.

FOTO: MUP RS
FOTO: MUP RS

U akciji “Egzotik”, u kojoj je učestvovala i srpska policija, lisice su stavljene i Dejanu Markusu nakon što je u automobilu “reno”, kojim je upravljao, nađeno 2,8 kilograma amfetamina.

– Ne priznajem ono za šta se teretim – navodno je na saslušanju pred sudom u Sloveniji rekao Markus, tvrdeći da nije član narko-bande.

Pročitajte još

Markus je u prvoj dekadi avgusta tekuće godine izručen Hrvatskoj.

Sestra tragala za Markusom

U vrijeme hapšenja Dejana Markusa u Sloveniji, njegov nestanak prijatelji i porodica prijavili su hrvatskoj policiji pošto je posljednjih deset godina živio u Zagrebu. Naveli su da nekoliko dana nisu uspjeli da kontaktiraju s njim, a njegova sestra, koja živi u Beogradu, preko medija je apelovala na sve koji bilo šta znaju o njemu da jave porodici. Međutim, ispostavilo se da je na dan kada je “nestao”, zapravo uhapšen u Sloveniji.