Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PODJELA POSLA MIMO PROCEDURE Zaposlio prijatelje, 50 STARIH RADNIKA ostaje bez radnog mjesta!?

Biznis
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srbija

Nedim Hrelja DF-ov vršilac dužnosti generalnog direktora Javne ustanove “Apoteke Sarajevo”, oko sebe okuplja povjerljivu ekipu.

Iako još nije završena konkursna procedura za izbor direktora, u mandatu v. d. direktora za manje od mjesec zaposlio je 21 radnika.

Slučajno ili ne, Hrelja je, dok teče izbor za vodeću poziciju u JU “Apoteke Sarajevo”, raspisao konkurs za prijem devet magistara farmacije, 10 farmaceutskih tehničara i dvije čistačice, te u “rekordnom roku” sam obavio razgovore i podijelio poslove.

Zanimljivo je da nikome od onih koji su u apotekama radili na određeno vrijeme, a kojih je 50, nije produžen ugovor.

Dosadašnji direktor Sait Muradić iz SBB u više je navrata tražio saglasnost da se oni prime na neodređeno, s obzirom na to da su svi dobili visoke ocjene i da su dobri radnici. Ali, na taj zahtjev iz nadležnog ministarstva nije odgovoreno.

Saglasnost za nova zapošljavanja kantonalna ministrka zdravstva Amela Sofić, takođe iz DF, dala je tek u februaru za zapošljavanje.

Odobrila je da se zaposli 18 magistara farmacije i farmaceutskih tehničara te dvije čistačice, i to tačno u vrijeme kada je UO “Apoteka” počeo s razmatranjem smjene Muradića, kojem je, inače, mandat trebao trajati do iduće godine.

Ali, kako na Skupštini nije prošao njegov izvještaj o radu, odmah je instaliran Hrelja. Njemu je to drugi mandat u ovoj ustanovi, gdje je bio od 2012. do 2016. godine.

Prvo radno mjesto

Avaz nezvanično saznaje da je šest od devet magistara farmacije zaposleno po ličnoj odluci direktora, a riječ je o njegovim prijateljima, dok su još tri farmaceuta došla po drugim vezama. Na njihov izbor uložene su i žalbe.

Zanimljivo je i da je većini onih koji su Hreljin izbor upravo posao u “Apotekama” prvo radno mjesto.

Nove kadrove, kažu iz “Apoteka Sarajevo”, zaposlili su u skladu s Uredbom Vlade Kantona Sarajevo, zanemarujući da je na snazi moratorij na zapošljavanje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO