Gradovi

PODRŠKA GRAĐANIMA GRADIŠKE Odobreno više od 160 podsticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje

Podsticaji za zapošljavanje i samozapošljavanje na području Gradiške dodijeljeni su za ukupno 58 lica po osnovu četiri programa Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, dok su privrednim subjektima dodijeljene subvencije za 103 novozaposlena radnika u 2020. godini.

PODRŠKA GRAĐANIMA GRADIŠKE Odobreno više od 160 podsticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Šef Biroa za zapošljavanje Gradiška Obrenka Balta rekla je Srni da je u okviru programa za samozapoljavanje djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida podsticaje dobilo 20 lica.

– Od tog broja je dvoje djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, a 18 demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida. Svi zahtjevi su pozitivno riješeni, a svako od njih dobio je podsticaj za samozapošljavanje u iznosu od 10.000 KM – navela je Balta.

Prema njenim riječima, po osnovu programa za zapošljavanje Roma kod poslodavaca pozitivno je riješeno svih devet podnesenih zahtjeva, a iznos podsticaja za svakog zaposlenog je 6.000 KM.

Balta je navela da je u okviru programa za zapošljavanje i samozapošljavanje ciljnih kategorija u privredi pozitivno riješena skoro polovina zahtjeva, a podsticaji su dodijeljeni za 29 lica.

Pročitajte još

– Dodijeljeno je po 4.000 KM podsticaja za zapošljavanje 23 radnika kod poslodavaca, a šest lica je dobilo po 6.000 za samozapošljavanje – pojasnila je Balta.

Prema njenim riječima, uslov po svim programima je bio da svi koji su dobili podsticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje budu u radnom odnosu najmanje godinu dana.

Balta je rekla da do 7. jula traje javni poziv za zapošljavanje pripravnika djece poginulih boraca sa visokom stručnom spremom, navodeći da se samo jedno takvo nezaposleno lice trenutno nalazi na evidenciji gradiškog Biroa za zapošljavanje.

Prihvati notifikacije