Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PODRŠKA INDUSTRIJI BATERIJA Evropska unija odobrila 3,2 milijarde evra subvencija

Biznis
Autor:

Foto: Wikipedia

Evropska unija odobrila je plan sedam zemalja članica da subvencionišu razvoj industrije električnih baterija sa 3,2 milijarde evra, u nastojanju da ograniče dominaciju Kine u toj sferi.

Zvanični Brisel je saopštio danas da će plan o subvencijama koji će finansirati Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska i Švedska podržati istraživanje i inovacije u ovom ključnom sektoru u kojem Evropa zaostaje za azijskim konkurentima i gdje se u velikoj mjeri oslanja na uvoz, izvještava agencija AP.

Prema EU, ovo finansiranje zemalja članica trebalo bi da podstakne mobilisanje dodatnih pet milijardi evra privatnih investicija.

– Proizvodnja baterija u Evropi je od strateškog interesa za našu ekonomiju i društvo zbog svog potencijala u smislu čiste mobilnosti i energije, otvaranja novih radnih mjesta, održivosti i konkurentnosti – izjavila je Margret Vestager, evropska komesarka za politiku konkurencije, i dodala da će “odobrena pomoć obezbijediti da ovaj važan projekat može da krene bez neopravdanog narušavanja konkurencije”.

Evropska komisija je saopštila da će državni novac biti usmjeren ka 17 različitih kompanija koje pokrivaju čitav proizvodni lanac, od vađenja minerala do proizvodnje i reciklaže baterija.

Nova predsjednica EK Ursula Fon der Lejen je borbu protiv klimatskih promjena postavila kao jedan od svojih prioriteta, a razvoj baterija za električna vozila uklapa se u njen plan za smanjenje emisije ugljenika u EU za najmanje 50 odsto do 2030. godine u odnosu na nivoe iz 1990-ih.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO