Politika

PODRŠKA RUSIJE Vučić i Medvedev razgovarali o rješavanju pitanja Kosova i Metohije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je večeras zahvalnost Rusiji na razumijevanju težine političke pozicije Srbije, dok je premijer Rusije Dmitrij Medvedev poručio da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije s pozicije poštovanja njenog suvereniteta i teriorijalnog integriteta.

PODRŠKA RUSIJE Vučić i Medvedev razgovarali o rješavanju pitanja Kosova i Metohije
FOTO: TANJUG

Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Rusije možda na najvišem nivou u posljednjih nekoliko decenija i da su puni iskrenog povjerenja, uvažavanja i razumijevanja stavova.

To je, kako je rekao, od ključnog značaja za Srbiju, kao manjeg partnera, jer može da računa na podršku i pomoć kada je riječ o političkim odnosima.

Dodao je da se dvije zemlje pomažu u međunarodnim institucijama i da razumiju jedna drugu.

Hvala ruskim prijateljima što uvijek imaju vremena da saslušaju i razumiju težinu pozicije u kojoj se Srbija u političkom smislu danas nalazi – rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji, poslije razgovora sa Medvedevim.

Medvedev je potvrdio da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova i njenog teritorijalnog integriteta, polazeći od Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 12 44.

– Poznat vam je stav Rusije. On je zasnovan na Rezoluciji SB UN 1244 i na onome što smo uvijek govorili našim srpskim prijateljima – mi polazimo od pune podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Od toga ćemo polaziti i dalje. Prisno sarađujemo po mnogim pitanjima i mirno gledamo na odluke naših srpskih prijatelja prema EU – rekao je Medvedev.