Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Podrška Švajcarske unapređenju eUprave na lokalnom nivou

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: A. Dimitrijević/RAS Srbija

Program Swiss PRO, koji podržava Vlada Švajcarske, objavio je javni poziv u okviru kojeg će sa 350.000 evra podržati do 40 lokalnih samouprava u Srbiji u unapređenju elektronske uprave i pružanja elektronskih usluga.

Pomenuta podrška ima za cilj da se poveća odgovornost, transparentnost i efikasnost u obezbjeđivanju boljeg pristupa uslugama i pravima građana i građanki, navodi se u saopštenju.

Pravo učešća na javnom pozivu, koji je otvoren do 19. avgusta, ima 96 gradova i opština iz Šumadije i Zapadne Srbije i regiona Južne i Istočne Srbije, koji u svojim prijedlozima projekata mogu da konkurišu za nabavku IT opreme i licenciranog softvera u vrijednosti od 7.000 do 9.000 evra, kao i da navedu koji vid tehničke podrške im je potreban da bi se unaprijedila eUprava.

U skladu s nacionalnim okvirom, program Swiss PRO će lokalnim samoupravama pružiti tehničku podršku prilagođenu njihovim individualnim potrebama kako bi se, između ostalog, razvili ili unaprijedili interni procesi i procedure, unaprijedila primjena elektronskog upravnog postupka (eZUP-a), razvile postojeće ili nove eUsluge, te izradila rješenja za internet prezentacije jedinica lokalnih samouprava.

– Posebno ohrabrujemo lokalne samouprave da u prijedloge projekata uvrste rad na razvijanju i unapređenju eUsluga za pripadnike nacionalnih manjina, kao i na uvođenju pomoćnih tehnologija koje bi povećale pristupačnost ovih usluga osobama sa invaliditetom – izjavila je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

Ovo je, kako dodaje, prilika i za lokalne samouprave da omoguće stanovništvu da aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka u svojim zajednicama kroz uspostavljanje stranica ePartcipacija i eSlušanje.

Kako bi se zainteresovane JLS upoznale sa detaljima javnog poziva i sa načinom prijavljivanja i učešća, kao i kriterijumima za izbor projekata, program Swiss PRO će u toku ovog mjeseca organizovati niz informativnih sesija u Kraljevu, Užicu, Smederevu, Zaječaru, Nišu, Bujanovcu, Žabcu i Kragujevcu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO