Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PODRŠKA VLADE PRIVREDNICIMA U aprilu isplata bruto plata za više od 68.000 radnika

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Republički štab za vanredne situacije i Vlada RS će svakodnevno nastaviti da analiziraju stanje u privredi, te donose mjere koje će pomoći očuvanju svakog radnog mjesta i svakog privrednog subjekta u Republici Srpskoj, kojima je zbog korona virusa ugroženo radno mjesto, odnosno poslovanje.

S tim u vezi, kako je danas saopšteno iz Republičkog štaba, za naredni period u pripremi su slijedeće mjere:

• Podrška Vlade Republike Srpske u visini najniže plate za april 2020. godine, za sve privredne subjekte u bruto iznosu, kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti, koji su iz objektivnih razloga obustavili rad ili koji rade sa smanjenim kapacitetom, a nisu otpuštali radnike. Prema spisku djelatnosti i računicama koje je sačinilo Ministarstvo privrede i preduzetništva, ukupan broj zaposlenih koji ne rade po raznim osnovama u aprilu 2020. godine je 68.603 lica, dok ukupne obaveze za minimalnu bruto platu iznose oko 53,1 milion KM.
• Smanjenje neporeskih davanja i
• Podrška oporavku privrede kroz Fond solidarnosti.

– Prema procjenama Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, dodatne obaveze Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske po osnovu naknade za nezaposlenost po trenutno važećem Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti za 2020. godinu će iznositi oko 25 miliona КM – saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO