Digitalna Srpska

PODRŠKA ZA BOLJI RAD KOMPANIJA Privredna komora RS uspostavlja Centar za digitalnu transformaciju

U Privrednoj komori RS biće uspostavljen Centar za digitalnu tranformaciju, kroz koji će se obučiti deset IT konsultanata za izradu digitalnih mapa i digitalnih strategija u ciljanim privrednim subjektima.

PODRŠKA ZA BOLJI RAD KOMPANIJA Privredna komora RS uspostavlja Centar za digitalnu transformaciju
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Planirano je da se kod kompanija povećava svijest o značaju i neophodnosti digitalne transformacije, kao i njihovog znanja o procesima koje donosi digitalizacija, koja preduzećima omogućava poslovnu optimizaciju, smanjenje troškova i povećanje produktivnosti.

– Jačanjem konkurentnosti, kompanije će povećati prodaju i plasman svojih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu, te će na taj način obezbjediti i nova radna mjesta. Privredna komora RS će kroz Centar za digitalnu transformaciju, a u saradnji sa partnerima, razviti održivu standardizovanu podršku za mala i srednja preduzeća u procesu digitalne transformacije, te pružiti podršku preduzećima u ovim procesima – navode iz Privredne komore RS.

Ovaj centar dio je projekta „Centar za digitalizaciju, podizanje konkurentnosti i inovacije u MSP – DigIT“, a čiji cilj je da se podigne konkurentnost i inovacione kapacitete izvozno-orijentisanih malih i srednjih preduzeća u metalskom sektoru RS.

Projekat traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 484.379 KM, od čega oko 383.998 KM sufinansira Evropska unija u okviru EU4Business programa.

Partneri na projektu, koji realizuje Privredna komora RS, su Područna privredna komora Banja Luka, Inovacioni centar Banja Luka, te kompanije Saga NFG d.o.o. Banja Luka i Topinox d.o.o. iz Prnjavora.

EU4Business podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. Program je vrijedan 16,1 miliona evra, a zajednički ga finansiraju Evropska unija sa 15 miliona evra i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 miliona evra.

Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke.