Politika

PODRŽAVAJU DODIKOV POTEZ Banjac: Neprihvatljivo preglasavanje na nivou BiH

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izjavio je da je bilo kakva vrsta preglasavanja na nivou BiH neprihvatljiva za Srpsku.

PODRŽAVAJU DODIKOV POTEZ Banjac: Neprihvatljivo preglasavanje na nivou BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Banjac je rekao da zbog toga DNS podržava potez srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u pokretanju vitalnog interesa zbog odluke o zaključivanju memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije (CIK) BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES).

Banjac ističe da će DNS u ponedjeljak, 7. septembra, na posebnoj sjednici republičkog parlamenta zbog principijelnih razloga podržati Dodikove stavove.

– BiH ne funkcioniše na preglasavanju, nego na dogovoru i konsenzusu i dok god to svima u Sarajevu konačno ne postane jasno, imaćemo probleme – rekao je Banjac za “Glas Srpske”.

Komentarišući navode opozicije da taj memorandum nije štetan i da se njime povećavaju kapaciteti za regularnost izbornog procesa, Banjac ističe da oni podrškom tom memorandumu praktično priznaju da ne vjeruju svojim posmatračima.

Pročitajte još

Banjac kaže da je sve sporno u memorandumu jer se njim izborni proces potpuno prepušta u ruke IFES-a, čime mu se omogućava da upravlja biračkim spiskovima, nadzire finansiranje partija i sve ostale aktivnosti.

Komentarišući tvrdnje opozicije da “Milorad Dodik prečesto poteže pitanje vitalnog nacionalnog interesa”, Banjac je naveo da srpski član Predsjedništva BiH radi upravo ono za šta je biran i svodi BiH u okvire Dejtonskog sporazuma u kojem jedino može da funkcioniše.