Regioni

PODSTICAJIMA DO POSLA Programi zapošljavanja za oko 600 osoba iz Bijeljine, Ugljevika i Lopara

Od 30 miliona maraka, koliko je Vlada RS obezbijedila za 6 programa zapošljavanja za ovu godinu, 2,3 miliona maraka biće usmjereno na grad Bijeljinu i opštine Ugljevik i Lopare.

PODSTICAJIMA DO POSLA Programi zapošljavanja za oko 600 osoba iz Bijeljine, Ugljevika i Lopara
Foto: Shutterstock

Novcem iz ovih grantova planirano je zapošljavanje oko 600 osoba sa ove regije. Podsticaji će biti obezbijeđeni za zapošljavanje i samozapošljavanje djece boračkih kategorija, mladih pripravnika s visokom stručnom spremom, Roma, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, zapošljavanje i samozapošljavanje ciljnih kategorija u privredi i za isplatu  poreza i doprinosa.

Rukovodilac bijeljinske filijale Siniša Kajmaković podsjeća da je na evidenciji oko 12.500 nezaposlenih, od čega je 10.000 u Bijeljini, a po 2.500 lica u Ugljeviku i Loparama.

Planirano je da u okviru ovih programa posao bude obezbijeđen za više od 6.000 osoba u Srpskoj, odnosno 638 na području naše regije. Zadovoljni smo interesovanjem poslodavaca, ali i sredstvima koja su samo za našu filijalu, u odnosu na prošlu godinu, veća za 400.000 KM – kaže Kajmaković.

U bijeljinskom Birou za zapošljavanje za ove grantove apliciralo je već 149 poslodavaca, od čega je samo 9 odbijeno, zbog, uglavnom, negativnih finansijskih pokazatelja ili otpuštanja ranika u prethodnoj godini. Opština Ugljevik dobila je za programe zapošljavanja 78.000 KM, a opština Lopare pola miliona maraka. Interesovanje poslodavaca je veliko.

U opštini Ugljevik apliciralo je 12 poslodavaca, koji su zaposlili 20 osoba. Za ove namjene obezbijeđeno je 80.000 KM.

Šef Biroa za zapošljavanje Ugljevik Milorad Jugović naglasio je da se i ova opština, iako spada u red razvijenih, suočava s problemom nezaposlenosti.

– Oko 1.300 osoba traži posao posredstvom našeg Biroa. Uglavnom su nam deficitarni zanatlije, ali i ljekari, tehnolozi. Tako da će ovaj projekat mnogo značiti i poslodavcima i nezaposlenima – rekao je Jugović.

Šef Biroa za zapošljavanje Lopare, Đoko Vasić, kaže da su za podsticaje za zapošljavanje na ovom području aplicirale firme koje su okončanjem stečajnog postupka već privatizovane u postupku prodaje. Zahtjeve su već poslale firme poput „Termala“, Termoelektro“ i druge.

Javni pozivi za finansiranje pripravnika i povrat poreza i doprinosa privrednicima koji su povećali broj zaposlenih otvoreni su do kraja godine, pa poslodavci mogu aplicirati i za ova sredstva.

Zajednički cilj

Komercijalni direktor preduzeća „Megadrvo“, Sonja Gavrić zadovoljna je saradnjom sa Zavodom za zapošljavanje. Realizovali su nekoliko lokalnih i međunarodnih projekata.

– Imamo zajednički cilj, a to je povećanje zaposlenosti i unapređenje zaposlenosti. Mi smo u proteklih 5 godina zaposlili oko 70 osoba, upravo zahvaljujući sličnim projektima i grantovima – kaže Gavrić.