Hronika

PODVOĐENJE, DILOVANJE, BATINANJE Ovim familijama kriminal je postao PORODIČNI POSAO

Iako je od davnina u srpskim kriminalnim tokovima poznato da su najbliži krvni srodnici često i bliski saradnici u mutnim poslovima, ni ove godine nisu izostali slučajevi gdje su članovi porodice sarađivali u raznim incidentima – od podvođenja, dilovanja i batinanja do organizovanja kriminalnih grupa.

PODVOĐENJE, DILOVANJE, BATINANJE Ovim familijama kriminal je postao PORODIČNI POSAO
FOTO: FACEBOOK, SHUTTERSTOCK/RAS SRBIJA

Porodica makroa iz Mirijeva

Ukus grozote koju je srpska javnost osjetila kada je objavljeno da je porodica Nikolić iz Mirijeva, u svojoj skupocjenoj vili sa “versaće” namještajem i pločicama podvodila dvije djevojke i tjerala ih da se prostituišu, i dalje, čini se, ne može da se spere.

Bandu porodice Nikolić predvodila je Jasmina (44) koja je u posredovanje u prostituciji uvukla supruga Gorana (50), kćerku Kristinu (24) i sina Miroljuba (19). U ogavnom biznisu priključio im se i Goranov rođeni brat, koji je sa dvema nevjenčanim suprugama podvodio djevojke.

Sve je počelo kada je policija upala u kuću Nikolića u Mirijevu, jer se sumnjalo da podvode 19-godišnju djevojku i od toga zgrću milione. Specijalci su upali u vilu u nepristupačnom dijelu Mirijeva, oivičenu zidinama visokim pet, šest metara, ukrašenim krunama. Mermerni pod, pločice sa oznakom poznatog brenda “versaće”, ljubičasta svjetla ali i oltar sa ikonama, odavali su utisak da Nikolići, osim što nemaju ukusa, dobro zarađuju.

Ispostavilo se da su Nikolići 10 mjeseci držali zatočenu 19-godišnju djevojku koja se najprije zaljubila u sina Miroljuba i tako bila namamljena da dođe kod njih. Počeli su da manipulišu njome, govoreći joj kako nemaju novca i da bi ona zauzvrat trebalo da se žrtvuje i doprinese tako što će imati seksualne odnose sa mušterijama koje Nikolići “nabace”. Poslije manipulacije uslijedila su brutalna maltretiranja i batinjanja, a djevojka je doslovno postala njihova robinja.

Biznis se odvijao na sljedeći način: Jasmina je pronalazila mušterije preko oglasa, njena kćerka Kristina se javljala na telefon predstavljajući se kao djevojka sa kojom će imati odnos, a onda su je muški članovi porodice odvozili na ugovorena mjesta. Sat vremena sa njom koštao je 100 evra, a bila im je dostupna 24 sata, sedam dana u nedjelji.

Da slučaj bude još bizarniji, saznalo se da su Nikolići u kući imali još jedno maloljetno dijete kom su bili hranitelji! Kada je njihova bizarna priča obnarodovana, reagovao je Centar za socijalni rad koji je dijete sklonio.

Početkom decembra, Jasmina (44) i Goran (50), njihova djeca Kristina (24) i Miroljub (19), rođak Bajram Demiri (46) i Goranova snaja Marina Radosavljević (38), potpisali su sporazum o priznanju krivice.

Jasmina Nikolić osuđena je na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i deset mjeseci i novčanu kaznu u iznosu od 200.000 dinara, a njen suprug Goran Nikolić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine i četiri mjeseca i novčanu kaznu od 100.000 dinara. Od Jasmine je oduzeto 1.000 evra, a od njenog muža auto “opel zafira”.

Njihova kćerka Kristina osuđena je na jedinstvenu kaznu zatvora dvije godine i četiri mjeseca i novčanu kaznu u iznosu od 200.000 dinara, a sin Miroljub na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine i četiri mjeseca i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Njihov rođak Demiri Bajram osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine i četiri mjeseca i novčanu kaznu u iznosu od 200.000 dinara. Goranova snaja Marina Radosavljević osuđena je na jedinstvenu kaznu zatvora od šest mjeseci i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Braća makroi

Da iza mreže elitne prostitucije u Beogradu stoje dva brata, Mihailo Maksimović i Dušan Milenković, obnarodovano je aprila ove godine, kada je na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” uhapšen, a kod njega pronađena detaljna evidencija o djevojkama koje je podvodio i klijentima.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Mihailo Maksimović poznat je odavno policiji i pravosudnim organima, jer se već suočavao sa zakonom kada je 2014. godine uhapšen tokom rutinske saobraćajne kontrole. Policija je utvrdila da se Mihailo bavi prostitcijom, a sa njim su bile uhapšene učesnice rijaliti programa za koje se sumnjalo da rade za Mihaila.

Prilikom aprilskog hapšenja, kod Mihaila su pronađena četiri mobilna telefona i laptop, evidencija sa tabelarnim prikazom zarada djevojaka, evidencija rashoda, odštampan plan za proširenje posla i uputstva o ponašanju i obavezama djevojaka.

Osim toga, u dokumentaciji su nađeni podaci s porukama adresama, katalozi golih djevojaka i podaci u uplaćenim novčanim sumama. Šapčanin je čak imao i urednu evidenciju koja djevojaka je kada slobodna, koja ne može da radi zbog mjesečnog ciklusa…

Od zarada prostitutki uzimao je najčešće trećinu, rijeđe 50 odsto. Djevojke su usluge pružale u luksuznim hotelima i apartmanima u Beogradu koje je iznajmljivao i uređivao Maksimović, uz troškove hrane i pića, angažovanje vozača i ponekad taksista.

Nekoliko dana kasnije, uhapšen je i Dušan Milenković, Mihailov brat i kod njega su pronađeni određene stvari koje ukazuju na to da radi sa Mihailom.

Kako je istraga kasnije utvrdila, Dušanov dio posla bio je da djevojke odvozi i dovozi od klijenata i bavi se drugim logističkim stvarima.

Uskoro su počele da se pojavljuju i pojedinosti iz Mihailovog i Dušanovog poslovanja, gdje se vidjelo kakav su tretman imale djevojke. Morale su da treniraju, zdravo se hrane i vode računa o svom izgledu. Mihailu je bilo jako važno da redovno odlaze na ljekarske preglede, kao i da često kupuju garderobu i lijepo se oblače.

Navodno je, mada to nikada nije zvanično potvrđeno, Mihailo je imao pomoćnicu koja mu je nabacivala klijente ali djevojke koje bi potom postale Mihailove zaposlene djevojke, a mediji su pisali da je riječ o jednoj poznatoj kreatorki, koja je navodno posredovala između klijenata i makroa, ali i između makroa i djevojaka koje su željele da uđu u posao.

Krajem godine, njima je u Višem sudu u Beogradu potrvđena optužnica iz avgusta, a pripremno ročište pred suđenje zakazano je za 26. februar 2020. godine. Maksimoviću se na teret stavlja zrgovina ljudima i posredovanje u vršenju prostitucije, a Milenkoviću posredovanje u vršenju prostitucije.

Braća Vavić

Iako iza sebe imaju višegodišnju kriminalnu karijeru, braća Vavić i ove godine bili su interesantni javnosti, nakon što je u okobru na Vračaru dignut u vazduh skupocijeni “porše” u vlasništvu Lazara Vukićevića.

Iako “porše” zapravo i nije u Lazarevom vlasništvu, jasno je bilo od samog starta da je montirani eksploziv bio namijenjen njemu, jer ga je najčešće vozio. Ko je postavio ekspoziv ispod “poršea” nije najjasnije, kao ni to da li je bomba trebalo da pošalje poruku ili ubije mladića, ali svijetlo sumnje odmah je palo na Nikolu Vavića, problematičnog navijača Partizana poznatom po brojnim incidentima i vođstvom navijačke grupe Alkatraz.

Višegodišnje poznanstvo sa tribine Nikole i Lazara obilježio je sukob u jednom poznatom beogradskom lokalu. Počelo je svađom u toaletu, kulminiralo u separeu, a završilo se ranjavanjem Nikole Vavića i njegovog druga Miloša Nikolića ispred kluba. Lazar Vukićević i njegov drugar Nikola Arsenović ubrzo su uhapšeni, a kao motiv svađe i upucavanja navodili su se neraščišćeni računi.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nikola poznat je takođe po nizu nasilničkih ispada, a nije se libio ni da nasrne na ženu. Prvo hapšenje u karijeri “zaradio” je još 2008. godine, kada ga je policija privela zbog izazivanja opasnosti, a nedugo zatim završio je na tri godine dugoj robiji zbog droge.

Vjerovatno će ostati upamćen i po tome da je iza rešetaka proveo tri godine, a zatim ga je 2012. godine tadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pomilovao. Ni cijele dvije godine se nisu navršile, a Nikola je ponovo završio iza rešetaka zbog upucavanja na beogradskom splavu “Blejvoč”. Oslobođen je 2015. godine jer je ranjeni mladić kazao da “ne zna” zašto bi Vavić pucao na njega i da se ne pridružuje gonjenju.

Nanogicu je dobio nakon što je 2017, takođe ispred jednog splava, nasrnuo na mladića i djevojku jer mu se nije dopala muzika koju slušaju. Toliko je jako udario djevojku da se neserećnica sručila na zemlju i zaradila prelom lobanje.

Međutim, Nikola nije jedini od braće Vavić koga javnost u Srbiji poznaje. Njegova rođena braća, Aleksandar i Đura, takođe su našli svoje mjesto na stranicama crne hronike učestvujući u raznim kriminalnim radnjama.

Najstariji od trojice braće, Aleksandar Vavić, u gradu je poznat po tome što je najprije bio vatreni navijač Crvene zvezde, a zatim je prešao da bodri Zvezdinog najvećeg rivala, predovodeći huligansku grupu “Alkatraz”.

Zahvaljujući upucavanju iz 2011. godine, kada je ranjen kod Pete beogradske gimnazije, za njega je saznala i šira javnost. Već tada, policija ga je znala po rasturanju droge i navijačkim obračunima, a govorkalo se i da je finanirao bjekstvo Đorđa Prelića osuđenog zbog ubistva francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine.

Na godinu dana zatvora osuđen je 2012. godine, zbog ranjavanja Stefana Gajića u januaru 2005. godine, a ovaj incident značajan je jer je poslije toga Aleksandar prešao na južnu tribinu. Posle demoliranja njegovog kafića na Karaburmi, za koje su okrivljeni pripadnici navijačke grupe “Janjičar”, sam državni vrh Aleksandra je označio čovjekom koji se bavi narko-biznisom.

Za Nikolom i Aleksandrom ne zaostaje ni Đura, osuđivan zbog više krivičnih djela. Uhapšen je 2011. jer je oteo dilere koji su na Karaburmi rasturali heroin. Navodno bi ih odvozio na periferiju grada gdje ih je tukao i maltretirao.

Porodica Vukotić

Braća Jovan i Igor, označeni kao vođe škaljarskog klana, ali i njihov otac Veselin Vesko Vukotić našli su se 2019. godine u žiži javnosti. U aprilu ove godine Vesko Vukotić likvidiran je ispred kuće u Dobroti.

Snimci izuzeti sa sigurnosnih kamera svjedoče da je na njega zapucao muškarac sa kačketom iz poluautomatskog pištolja, ali do danas njegov identitet nije utvrđen tako da ni direktni izvršilac ali ni nalogodavac nisu privedeni pravdi. Nakon nekoliko ispaljenih hitaca pobjegao je pešice u pravcu naselja Sveti Stasije, a Vukotić, koga su odmah prevezli u bolnicu, ubrzo je preminuo u bolničkoj postelji.

Motiv iza ove surove likvidacije ostao je takođe misterija, jer je sam Veselin nije do te mjere bio upleten u kriminalne poslove, pa se zbog toga pretpostavlja da se iza svega kriju neraščišćeni računi njegovih sinova, Igora i Jovana.

Ovo ubistvo smatra se jednim od najznačajnijih jer se zna da u ratu crnogorskih klanova ali i generalno u srpsko-crnogorskom podzemlju stvari funkcionišu po sistemu “oko za oko”.

Vijest o smrti svog oca, Jovan je dočekao u beogradskom zatvoru, gdje je 15 mjeseci proveo zbog falsifikovanih putnih isprava. I u Jovanovom životu ove godine došlo je do bitnih promjena. Odslužio je kaznu od 15 mjeseci zatvora, a onda je počela pravna zavrzlama oko njegove ekstradicije, jer je Crna Gora našoj zemlji uputila zahtev za izručenje zbog pokušaja ubistva Miloša Radonjića, Vojina Stupara i Tamare Zvicer.

Za sve to vrijeme, od Igora Vukotića ni traga ni glasa. Crnogorska Borba prenijela je jula ove godine da je Igor lociran u jednoj evropskoj zemlji na osnovu telefonskih poziva koje je ostvarivao sa ljudima iz Srbije.

Igor se, inače, oglasio po ubistvu oca Veselina emotivnom čituljom u dnevnoj štampi.

Moram da te pozdrav posljednji put na ovakav način oče moj, uzdanice, dobročinitelju, junače moj! Zapamti da nas niko ne može razdvojiti, nikada. Počivaj u miru našem Čevskom, sa braćom svojom! Neka ti je vječna slava i hvala ti. Voli te beskrajno tvoj Igor – naveo je u čitulji.

Foto: Privatna arhiva/Screenshot/RAS Srbija
Foto: Privatna arhiva/Screenshot/RAS Srbija

Otac i sin tukli nasred ulice

Veliku prašinu prošle godine podigao je video-snimak tuče iz Vranja koji smo objavili u oktobru, a na kom se vidi kako muškarca, koji stoji ispred lokala brze hrane, automobil kosi i on pada na zemlju. Zatim su iz automobila istrčala dva muškarca i počeli brutalno da ga tuku pendrecima po glavi i telu.

Pravi šok uslijedio je kada smo saznali da su glavni akteri snimka, batinaši, zapravo otac Dragan S. i sin Nemanja S., a da je muškarac koga mlate Boban B, Vranjanac koji je prethodno iste večeri tukao Nemanju u jednom lokalu.

Isprebijani Nemanja otišao je kući i požalio se ocu koji je dograbio pendrek, sjeo automobil i krenuo da po gradu vija Bobana. Našao ga je ispred pekare gdje ga je bez trunke oklijevanja pokosio automobilom, a zatim i brutalno pretukao. U tuču je u jednom trenutku umiještao Bobanov prijatelj, ali je izvukao deblji kraj i odmah se povukao.

Ocu i sinu se na teret stavlja krivično djelo pokušaj ubistva, a zajedno bi mogli da završe iza rešetaka na višegodišnjoj robiji.

(Blic)