Kultura

Poetsko veče Vojislava Durmanovića: Uspješna promocija knjige „Pogledi s mosta“ u Tuzli

U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, protekli vikend je u Domu književnosti u Tuzli promovisana prva knjiga poezije „Pogledi s mosta“ Vojislava Durmanovića, učenika prvog razreda gimnazije “Filip Višnjić” iz Bijeljine.

Poetsko veče Vojislava Durmanovića: Uspješna promocija knjige „Pogledi s mosta“ u Tuzli
FOTO PRIVATNA ARHIVA

Knjiga je premijerno promovisana na štandu Predstavništva RS na Sajmu knjige u Beogradu 23. oktobra.

Prvenac zanimljivog poetskog naslova „Pogledi s mosta“ iznenađuje čitaoca svojom zrelošću i ozbiljnošću. Vojislav nam nudi srce na dlanu u svojim stihovima, kojima se teško može uputiti bilo kakav prigovor. On je osvježenje i novi glas, a plijeni njegova pozitivna energija u stihovima, zahvalnost kakva se retko susreće kod pjesnika i mnogih ljudi, poštovanje prema velikanima – prethodnicima kojima toliko dugujemo – rekao je recenzent knjige Senahid Nezirović.

Profesorka iz Tuzle Amela Petričević posebno je istakla “ljepotu izraza i dubinu stiha” u nekoliko pjesmama koje je odabrala i pročitala.

– U svom obraćanju autor je rekao da je svojim pjesmama „ponio na ramenima, jedan kameni blok, tešku gromadu nezaustavljive čovječanske čežnje za ultimativnom istinom, ljepotom i pravdom”. Sam naslov knjige nosi poruku o povezivanju. Ona gradi mostove, a mostovi uvijek spajaju. To su mostovi između ljudi i prijatelja, između zaljubljenih i posvađanih, između različitih naroda, planeta i svjetova, između prošlosti i sadašnjosti, sadašnjosti i budućnosti – istakao je Vojislav.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Predsjednica „Prosvjete“ Mirjana Lazarević objasnila je da su pjesme iz ove zbirke nastale kada je autor imao 14 i 15 godina.

-To je malo godina za ozbiljnost koju pokazuje. On nije posmatrač i nije samo nijemi svjedok već kritičar, on reaguje, bori se, buni, poziva. To nije samo bunt radi bunta. On ne ugađa, piše srcem, bez sujete i dodvoravanja. Vojislavljeve pjesme su prosuđivali, pohvaljivali i nagrađivali profesori Beogradskog i Novosadskog univerziteta, pisci i pjesnici poput Slobodana Stanišića, Šime Ešića, Enesa Kiševića, Toda Nikoletića, Gradimira Stojkovića i drugi – istakla je Lazarevićeva.

Ona je napomenula da je korice za ovu zbirku dizajnirala mlada Andrea Mirnić, koja je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je i članica hora Srpskog pjevačkog društva “Sloga”.