Svijet

POGINULA ZBOG VODE NA SAOBRAĆAJNICI Sud u Hrvatskoj presudio u korist muža tragično stradale žene

Hrvatske ceste odgovorne su za nastanak saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradala vozač “seat kordobe” i dužne su na ime neimovinske i imovinske štete platiti oko 281 hiljadu kuna s kamatama te podmiriti tužitelju parnični trošak od više desetina hiljada kuna.

POGINULA ZBOG VODE NA SAOBRAĆAJNICI Sud u Hrvatskoj presudio u korist muža tragično stradale žene
FOTO: PROFIMEDIA

Tako je odlučeno u sudskoj parnici koja se vodila u senjskoj jedinici crikveničkog Opšinskog suda, na osnovu tužbe supruga Jelene Grego, 31-godišnjakinje iz Omišlja koja je smrtno stradala od posljedica saobraćajne nesreće što se u avgustu 2014. godine dogodila na krčkoj magistralnoj cesti, između Omišlja i krčkog mosta.

Sud je donio odluku u korist Alena Grege, supruga smrtno stradale, pozivajući se na mišljenje saobraćnog vještaka. On je pak utvrdio da je uzrok nesreće stanje kolovoza, situacija da su oborinske vode dovele do “aquaplaninga”, da su zbog vodenog sloja gazne površine gume auta izgubile kontakt s kolovozom, uslijed čega je Jelena Grego izgubila nadzor nad autom, pa joj se dogodio smrtonosni sudar s drugim vozilom, piše Novi list.

Sama nesreća dogodila se 21. avgusta 2014. godine, oko 7.45 sati, kada su se kod Omišlja sudarili seat kordoba, kojim je upravljala Grego, i džip “sang jong rekston, kojim je upravljao talijanski državljanin. Grego je podlegla povredama u bolnici dva dana kasnije. Talijanski vozač u nesreći nije povrijeđen, a njegov saputnik, 46-godišnji talijanski državljanin, zadobio je lakše povrede.

Suprug nesrećno poginule je u julu 2015. godine podnio tužbu protiv Hrvatskih cesta, s glavnom tezom da je za nesreću isključivo odgovorna ta firma koja upravlja saobraćajnicom i odgovorna je za njeno održavanje.

U tužbi se naglašavalo da se na dan nesreće na kritičnom mjestu na cesti nalazila velika lokva vode, nastala zbog kiše koja je padala noć ranije.

Nije otekla u kanal, jer je profil cijevi takav da ne može upiti sve oborinske vode kod obilnije kiše, obrazlagalo se u tužbi, u kojoj je i navedeno da je ograničenje brzine na mjestu događaja 90 km/h, te da je prije ove nesreće postavljen znak “opasnost na cesti” u oba smjera, ali je znak ograničenja brzine na 30 km/h postavljen samo prema sjeveru, dok je Jelena Grego vozila auto u suprotnom smjeru. U tužbi supruga tragično poginule naglašavalo se da su Hrvatske ceste odgovorne temeljem Zakona o cestama, jer nisu otklonile prepreku koja je ugrožavala sigurnost saobraćaja na javnoj cesti, niti je osigurale propisanom saobraćajnom signalizacijom.

Na ime duševnih boli zbog smrti supruge Alen Grego je zatražio 220 hiljada kuna, a još oko 61 hiljadu kuna za troškove vezane za pogreb.