Svijet

POGINULE 2 OSOBE Žestoki sukobi i bombardovanje u Rafi

Žestoki sukobi i bombardovanje potresli su grad Rafu na jugu Pojasa Gaze, rekli su očevici.

Kamp u Gazi
FOTO: MOHAMMED SABER/EPA

Izviještaji su stigli u vreme kada je izraelska vojska objavila da je prvih 310 paleta humanitarne pomoći ušlo na opkoljenu teritoriju preko pristaništa koje su izgradile SAD.

Kuvajtska bolnica je saopštila da su tokom noći u izraelskom napadu poginule dvije osobe u kampu za raseljena lica u Rafi, a očevici su rekli da je bilo snažne pucnjave i granatiranje na jugoistoku grada.

Borbeni avioni gađali su istočne oblasti grada, prenio je AFP.

Više od deset dana nakon što je izraelska vojska pokrenula “ograničenu” operaciju u Rafi, borbe između izraelskih snaga i palestinskih militanata ponovo su se razbuktale i na sjeveru Pojasa Gaze.

Tokom noći desili su se intenzivni sukobi u izbjegličkom kampu Džabalija, na sjeveru palestinske enklave, nakon što je izraelska vojska izvjestila juče o “možda najžešćem” nasilju u ovoj oblasti u više od sedam mjeseci rata.

Pročitajte još

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) objavila je danas da “u Pojasu Gaze gotovo da više nema šta da se distribuira”, upozorivši da se situacija sa vodosnabdjevanjem i kanalizacijom brzo pogoršava.

“Situacija sa vodosnabdjevanjem i kanalizacijom se brzo pogoršava. Pošto su uvozne zalihe blokirane, ljudi mogu samo da pribjegnu korišćenju ruševina i otpada za riješavanje sanitarnih potreba”, navodi se u objavi OCHA na svom Iks nalogu.

Palestinska novinska agencija Vafa prenosi da su 7. maja “izraelske okupacione snage zauzele palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa i zaustavile dotok pomoći u Pojas Gaze”.

– Skoro dvije nedjelje drže pod blokadom prelaz Kerem Šalom jugoistočno od grada Rafe sprečavajući ulazak humanitarne i medicinske pomoći, uprkos upozorenjima na do sada neviđenu humanitarnu katastrofu – prenosi Vafa.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu